Češi se zbavují klasických kávovarů, teď přísahají na tuto novou vymoženost
Donedávna měly české domácnosti běžně automatické nebo pákové kávovary. Lidé na ně byli pyšní a radovali se z toho, že si mohou dopřát kávu jako ve své oblíbené kavárně. S postupem času se do popředí dostávají nové technologie a vychytávky.
Mnoho lidí tak již svůj vlastní klasický kávovar nevlastní a místo toho využívá jiné vybavení. Tento trend přitom ovládl nejen domácnosti, ale i kanceláře a spousta lidí na takto připravenou kávu nedá dopustit.
Hit, který se objevuje v kavárnách i domácnostech
Velká spousta kávových znalců v dnešní době nedá dopustit na alternativní způsoby přípravy kávy, mezi které se řadí například používání speciálních cold brew lahví, french pressu nebo AeroPressu. Všechny tyto varianty přitom spojují nízké náklady na pořízení potřebného vybavení. Jednotlivá zařízení vám v domácnosti nezaberou příliš mnoho místa a dokonce si je můžete pohodlně vzít s sebou i na cesty, do karavanu nebo pod stan.
Cold brew lahve: osvěžující káva, ideální do horkých dnů
Jako cold brew se označuje káva, která se připravuje louhováním ve studené vodě po delší dobu. Obvykle se jedná o 12 až 24 hodin a káva tedy vůbec nepřijde do styku s horkou vodou. K tomuto účelu přitom slouží speciální cold brew lahve, ve kterých se káva po stanovenou dobu sama připravuje.
Kávoví znalci přitom v tomto případě vyzdvihují lahodnou chuť výsledného nápoje. Pomalá extrakce ve studené vodě totiž vytáhne to nejlepší z chuti a vůně kávy. Výsledný chuťový profil je také mírně odlišný. Do popředí se dostává spíše výraznější sladkost připomínající čokoládu, naopak acidita se dostává do pozadí.
Nejlevnější lahve na cold brew seženete i za částky kolem 400 Kč. Potřebovat pak budete namletou kávu, do vstupních nákladů tak může patřit i cena za pořízení kávového mlýnku.
French press: rychlá a jednoduchá příprava kávy i pro více osob
Druhou alternativou, která se v poslední době dostává do popředí, je používání french pressu. Díky tomuto vybavení si můžete užít plnou chuť výběrové kávy bez nutnosti kupování drahého přístroje a složitých postupů. V porovnání s cold brew také výsledný nápoj získáte o poznání rychleji.
French press má podobu skleněné konvičky s pístem a filtrem. Dovnitř stačí jen nasypat mletou kávu podle svého gusta a zalít ji horkou vodou. Následně kávu pístem oddělíte od sedliny a můžete ji servírovat.
Louhováním mleté kávy v horké (nikoliv vařící vodě) docílíte toho, že nedojde ke zničení cenných olejů ani drobných aromatických částic. Voda má dostatek času pro proniknutí do buněčné struktury namleté kávy a může z ní vytáhnout perfektní chuť bez nadměrné hořkosti.
French press vám v kuchyni nezabere příliš mnoho místa. Toto vybavení snadno koupíte za částku kolem 300 Kč, ani v tomto případě se však neobejdete bez dobře namleté kávy. Stále se však jedná o levnější alternativu ke klasickým kávovarům.
AeroPress: lahodná káva bez drobných částic kávy
Při přípravě kávového nápoje pomocí french pressu mohou ve výsledku někdy zůstávat nepatrné částice kávy, jelikož píst s filtrem není stoprocentní. Pokud vám tato skutečnost vadí, můžete místo toho sáhnout po AeroPressu. Ten nabídne podobnou chuť kávy jako french press, díky přítomnému papírovému filtru je však výsledek ještě o něco čistší a jemnější.
Tento pomocník funguje na principu protlačování horké vody přes mletou kávu pomocí tlaku. Výsledkem je filtrovaná káva s plnou a zároveň příjemně jemnou chutí. Příprava je o něco delší než pomocí french pressu, ale pro mnoho milovníků kávy se jedná o velmi příjemný rituál.
AeroPress sám o sobě rovněž symbolizuje cenově dostupné vybavení. Za pořízení nejlevnějšího modelu zaplatíte zhruba 800 Kč, kromě toho budete potřebovat papírové filtry (nebo kovový omyvatelný filtr) a mlýnek na kávu.