Češi objevili trik, jak si doma připravit kávu, aby chutnala jako z profi kavárny. Stačí udělat jeden jednoduchý krok, který zabere 3 vteřiny
Pokud patříte mezi milovníky dobré kávy, nemusíte nutně každý den chodit do oblíbené kavárny. Skvělý šálek tohoto povzbuzujícího nápoje si totiž hravě zvládnete připravit i sami doma. Stačí dodržet pravidla správné přípravy.
Rozdíl mezi vynikající a pouze ucházející kávou často spočívá v maličkostech. Nemusí jít jen o vhodně zvolená kávová zrna a drahý přístroj, ale i drobný detail při přípravě. Zdánlivě nenápadné kroky dokážou ovlivnit chuť natolik, že se z obyčejného šálku kávy stane exkluzivní nápoj.
Nemusíte investovat do drahých kávovarů
Pokud se domníváte, že tajemství dokonalé kávy se skrývá v investici do nákladných kávovarů, pravda je trochu složitější. Vynikajícího nápoje totiž lze docílit i s mnohem levnějším vybavením.
Typickým příkladem může být používání aeropressu nebo frenchpressu. Toto vybavení vás cenově vyjde pouze na několik set korun a během pár chvil si můžete připravit vynikající filtrovanou kávu srovnatelnou s tou, která je běžně dostupná v kavárně.
Berte přípravu kávy jako rituál
Dokonalá chuť kávy se často skrývá v detailech, které zařadíte do každodenního procesu. Při používání aeropressu nebo frenchpressu například hlavní roli hraje správně namletá káva.
Každý typ přípravy si totiž žádá mírně odlišné mletí:
-
U frenchpressu se doporučuje hrubé mletí, kdy je výsledek podobný krystalovému cukru nebo mořské soli. Hrubší mletí zde zabraňuje, aby přes sítko pronikalo příliš malých částeček.
-
U aeropressu volte střední až jemné mletí, kdy výsledek připomíná jemnou kuchyňskou sůl nebo písek. Jemnější mletí je vhodnější z toho důvodu, že doba extrakce je kratší než u frenchpressu.
Správné nastavení mlýnku pro každý typ přípravy vám zabere jen pár vteřin, nicméně jedná se o důležitý krok. Proto se vyplatí na něj nezapomínat.
Nezapomeňte nahřát hrníček
Na tento krok spousta lidí zapomíná, přitom ale dokáže přinést zásadní rozdíl. Káva totiž nejlépe chutná při servírovací teplotě okolo 65–70 °C. Pokud ji nalijete do studeného hrnku, okamžitě několik stupňů ztrácí.
Proto se vyplatí před servírováním hrnek nahřát. Tento krok vám zabere jen 3 vteřiny, nicméně zpomalí chladnutí nápoje a káva si déle udrží optimální teplotu. Stačí jen hrnek přelít horkou vodou z rychlovarné konvice a nechat v něm vodu chvíli stát. V kavárnách je nahřátí hrnků samozřejmostí a baristé tak zajišťují konzistentní kvalitu svých nápojů. Vyšší teplota totiž pomáhá lépe uvolňovat jednotlivé aromatické látky a v teplém hrníčku se může naplno rozvinout aroma zrn.
Používejte filtrovanou vodu
V neposlední řadě lze doporučit používat výhradně filtrovanou vodu, která má pozitivní vliv na výslednou chuť i kvalitu kávy. Obyčejná voda z kohoutku často obsahuje chlór, železo nebo jiné látky, které mohou kávu znehodnotit. Přidávají totiž nežádoucí pachuť a potlačují charakteristické aroma.
Tvrdá voda zároveň může příliš zanášet vaše vybavení, ať už používáte klasický kávovar nebo kombinaci rychlovarné konvice a frenchpressu či aeropressu. Tímto jednoduchým způsobem můžete prodloužit životnost zařízení a zároveň snížit potřebu častého odvápňování. S filtrovanou vodou můžete získat stabilní kvalitu kávy. Každý šálek bude chutnat podobně, aniž by byl ovlivněn lokálními výkyvy kvality kohoutkové vody. Stačí jen investovat do vhodné filtrační konvice, a poté už jen pravidelně dokupovat a měnit samotné filtry.