Češi ji jedí ve velkém. Za nízkou cenou této ryby se skrývá nechutná pravda
Pravidelná konzumace ryb je prospěšná pro naše zdraví. Jedná se totiž o vynikající zdroj kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a D a minerálních látek. Kromě toho se pyšní i vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro naše zdraví a mozek. Bohužel to ale neplatí o všech surovinách, které lze na trhu koupit.
V porovnání se středomořskými státy Česká republika rozhodně nepatří mezi výrazného konzumenta ryb. Pokud už se ale Češi rozhodnou nějakou rybu zařadit na jídelníček, často sahají po cenově dostupné a poměrně rozšířené variantě. Právě teď bychom ale měli zbystřit.
Nízká cena a příjemná chuť
Surimi tyčinky již několik let tvoří oblíbenou součást českého jídelníčku. Zažité jsou také pod pojmem krabí tyčinky nebo surimi tyčinky s krabí příchutí. Těmto označením nahrává samotná struktura výrobku. Jedná se totiž o tyčinky s obsahem bílých vláken, která jsou na povrchu barveny do červena a připomínají tak právě vzhled kraba.
Surimi je v japonštině označení pro pastu z ryb nebo krabů, která se využívá pro výrobu rybích výrobků. Pasta sama o sobě nemá prakticky žádnou chuť. Tyto tyčinky se mohou prodávat chlazené nebo mražené. Jelikož se jedná o hotové výrobky, není nutné je tepelně nijak upravovat.
Neodmyslitelná ingredience do salátu á la krab
V české kuchyni hrají surimi tyčinky nezastupitelnou roli při přípravě salátu á la krab. Tyčinky se nakrájejí na menší kousky, smíchají se s majonézou, jogurtem, citronovou šťávou a solí. Vše se smíchá dohromady a podává se s pečivem. Kromě toho se surimi tyčinky využívají i pro přípravu sushi.
Nad složením krabích tyčinek zůstává rozum stát
Mnozí lidé krabí tyčinky kupují s domněním, že do svého jídelníčku zařadí alespoň nějaké množství kvalitních ryb. Pokud se ale podíváte na opravdové složení tohoto výrobku, možná budete nepříjemně překvapeni. Ve skutečnosti se surimi tyčinky nevyrábějí z krabího masa. Jedná se o pastu z rozemletých (nejčastěji bělomasých) ryb. Tyto ryby se nejprve zbaví kostí, rozemelou se a případně se doplní o další přísady. Jedná se tedy v podstatě o „rybí odpad“.
Mezi hojně používané ryby pro výrobu tohoto produktu se řadí zejména aljašská treska nebo treska obecná. Typický oranžovo-červený odstín je pak tvořen pouhým barvivem. Z nutričního hlediska pak problém spočívá v tom, že se při zpracování ryb živiny odplavují. Aby byla zajištěna dobrá chuť surimi tyčinek a jejich dlouhá životnost, přidávají se do směsi také nejrůznější látky, jako jsou konzervanty, stabilizátory a velké množství soli. Ve složení můžete často najít i škrob, sójový olej, cukr, sójovou bílkovinu, aromata nebo dokonce vaječný bílek.
Obsah masa je až překvapivě nízký
Podíl masa v krabích tyčinkách se může mírně lišit v závislosti na konkrétním výrobci. U nejkvalitnějších produktů se můžete setkat s podílem masa kolem 50 %. Mnohem častější je však podíl bílého rybího masa v rozmezí 27–35 %, na což upozornil server Apetit, který zkoumal složení nejprodávanějších surimi tyčinek u nás.
Pokud si tedy tento produkt kupujete s vidinou toho, že do sebe dostanete velké množství bílkovin, opak je pravdou. Výživově hodnotnější jistě bude, když si pochutnáte na opravdové rybě a budete přesně vědět, co jíte.
Tyčinky jsou jen začátek, sehnat se dají i krevety
O tom, že jsou surimi tyčinky u spotřebitelů opravdu oblíbené, svědčí i to, že se výrobci pouštějí do nejrůznějších inovací. V poslední době tak lze například na trhu koupit surimi krevety. Vyrábějí se stejným způsobem jako tyčinky, pouze mají tvar krevety. S pravou krevetou ale nemají nic společného.