EnergoZrouti.cz

Parkoviště à la bazén, který by zasloužil nominaci na Blbost roku. Opozice v Liberci cupuje nový parkovací dům

  
Martin Bárta
4. 1. 2024 ▪ 10:07

Nový parkovací dům v centru Liberce, který se pro řidiče otevřel v druhém lednovém dni, je od začátku terčem místní opozice. Ta na něm kritizuje hned několik chyb. V první dny po svém otevření v něm byl zájem o parkování vlažný.

Nejdražší parkoviště v Čechách ukazuje, jak přesně nepřipravovat nové projekty
Nejdražší parkoviště v Čechách ukazuje, jak přesně nepřipravovat nové projekty
Foto: KÚLK

Aktualizováno - 4. 1. 2024, 16:12

Aktualizace, vyjádření společnosti Metrostav

Příchod nového roku v Liberci byl ve znamení otevření kontroverzního parkovacího domu v centru města. Jeho projekt už od začátku kritizovala místní opozice jako zbytečné utrácení peněz, ale i jako nelogické řešení situace s parkováním. Otevření parkovacího domu, který se pro první řidiče otevřel 2. ledna byl taktéž ukázkou toho, jak by se podobné projekty neměly dělat – z parkoviště za více jak čtvrt miliardy je totiž „bazén“.

Jako zbytečný projekt označuje hlavně místní opozice, podle ní by si totiž parkovací dům zasloužil nominaci do soutěže Blbost roku. Nové parkoviště, které nabídne celkem 244 míst, z nichž ale většina bude určená hlavně pro úředníky krajského úřadu totiž stojí jen několik desítek metrů od jiného velkého parkoviště u obchodního centra Forum.

Vcelku snadno tak lze očekávat, že převážná část návštěvníků města i místních využije v první řadě parkoviště právě u obchodního centra. To totiž na rozdíl od nového krajského parkoviště nabízí i parkování zdarma po omezenou dobu. V novém parkovacím domě ovšem řidiči zaplatí za parkování svého vozidla šedesát korun na den.

Parkoviště nabídne 244 míst, stovku z nich bude moci využít i veřejnost , ...

Oproti parkování na parkovišti OC Forum ovšem řidiči získají možnost svezení hromadnou dopravou „zdarma“ až na 75 minut. „Nabídka využití jízdného do MHD zdarma v kombinaci s parkovacím lístkem bude pro cestující platit sedm dní v týdnu. V praxi řidič po zaparkování automobilu zmáčkne v automatu MHD tlačítko č. 3 za 0 korun a při případné kontrole se prokáže parkovacím lístkem i touto nulovou jízdenkou,“ přiblížil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Propojení městské hromadné dopravy či meziměstské dopravy s parkovišti v režimu P+R (Park & Ride) v posledních letech stále více využívají města nejen v České republice, liberecký koncept je ale od těchto řešení velmi nestandardní. Hlavním úkolem těchto parkovišť je totiž snížení hustoty dopravy v centrech měst. Parkoviště tak vznikají hlavně na okrajích měst a umožňují snadný přestup na veřejnou dopravu, což má městským ulicím odlehčit.

V Liberci ale nové parkoviště vzniklo přímo v samém centru města v blízkosti nejrušnějších křižovatek na Šaldově náměstí nebo Košické ulici. Řidiči, kteří přijíždějí do města a chtějí využít parkovací dům tak mnohdy nejprve skončí v koloně v centru města. Další parkovací místa v centru tak silnice nejspíše ještě více vytíží.

Účelové posunutí zastávky MHD kvůli dotaci nebo plánovaná změna

Další kontroverzí v případě nového parkovacího domu je i přesunutí tramvajové zastávky Rybníček. Ta se ze současného stanoviště přesunula jen o několik desítek metrů dál k obchodnímu centru Forum. Přesun zastávky je ale podle opozice v tomto případě účelový z toho důvodu, aby byly splněny podmínky na získání dotace pro parkovací dům.

Na novém parkovišti budou moci nabíjet i řidiči elektromobilů , ...

Toto tvrzení ale vedení kraje i libereckého dopravního podniku odmítá. Podle hejtmana Martina Půty totiž přesun zastávky už dříve plánoval samotný dopravce. „Zastávku jsme tam plánovali. Souvisí to i s další změnou, kterou chystáme, tedy vybudováním zastávky na třídě 1. Máje u budovy finančního úřadu v Liberci,“ řekl provozně-technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Ludvík Lavička pro server Zdopravy.cz.

Nový liberecký parkovací dům by mohl mít ale problémy i po technické stránce. Na videu, které zveřejnila na sociálních sítích stránka místní opozice – Liberec otevřený lidem (LOL) se totiž ukazuje, že se v parkovacím domě hromadí velké množství vody. To následně potvrzují i další fotografie z parkovacího domu.

„Podlaha v parkovacím domě nebyla navržena se spádem, což potvrzuje i generální projektant s tím, že je počítáno s pravidelnou údržbou a úklidem. Nerovnosti podlah zachycené na fotografii nepřekračují povolené odchylky dle příslušné ČSN. Žlábky ve 2 až 6. nadzemním podlaží nejsou navrženy jako odtokové, ale pouze odpařovací. Závěrem bychom rádi dodali, že je nutné brát v potaz, že snímek byl pořízen za silného a vytrvalého deště. Tím došlo k nafoukání srážkové vody do otevřeného objektu.“ uvedl k problémům s hromaděním vody tiskový mluvčí společnosti Metrostav Radim Mana

„Jako každá stavba v centru města byla i výstavba nového libereckého parkovacího domu náročným projektem. Realizace krátkodobě významně omezila dopravu v srdci Liberce, v průběhu stavby jsme úspěšně překonali problémy se zakládáním jednoho ze stavebních objektů. Stavba je výjimečná svou ocelobetonovou spřaženou konstrukcí se zajímavými architektonickými prvky. Děkuji občanům Liberce za trpělivost s dopravními omezeními, které si stavba vynutila, a doufám, že nový parking přinese městu úlevu od aut v ulicích a řidičům pohodlné a bezpečné parkování,“ dodal Karel Volf, generální ředitel společnosti Metrostav DIZ, který byl jedním ze členů zhotovitelského sdružení.

To, zda bude využití parkovacího domu mezi turisty i místními vítané ale ukáže až čas. Zájem o parkování byl ale v první dny po otevření velmi nízký, o čemž se přesvědčila i redakce.




Štítky: Liberec Parkování Auto Parkoviště Parkovací dům Liberecký kraj