EnergoZrouti.cz

V Braniborsku začnou provozovatelé fotovoltaiky už od příštího roku platit novou daň

  
Martin Bárta
30. 1. 2024 ▪ 09:34

Vyšší náklady na provoz fotovoltaických elektráren už od příštího roku čekají jejich provozovatele v německém Braniborsku. Tam by totiž měla platit nová daň, která se bude týkat všech elektráren nad 1 MW.

Velké fotovoltaické elektrárny začnou už příští rok platit novou daň
Velké fotovoltaické elektrárny začnou už příští rok platit novou daň
Foto: Unsplash

Už v příštím roce začnou majitelé některých solárních parků v německém Braniborsku platit novou daň. Všechny solární parky, jejichž instalovaný výkon překračuje jeden megawatt totiž budou muset podle nového zákona platit 2000 eur ročně z každého megawattu instalovaného výkonu. Finance, které poputují do lokální samosprávy, mohou zbrzdit vytváření nových projektů.

Cílem tohoto opatření je podpořit místní komunity, přičemž příjmy z odvodu budou použity na různé účely, včetně úprav krajiny a infrastruktury, podpory obecních akcí, společenských aktivit a zakládání komunitních energetických společností.

Přestože záměrem legislativy je podpora obcí a udržitelného rozvoje, předseda Berlínského Braniborského spolku pro obnovitelné energie, Jan Hinrich Glahr, vyjádřil obavy, že tento odvod oslabí místní energetický průmysl. Podle Glahra speciální odvod vážně ohrozí některé solární projekty a zvyšuje náklady na výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů, což znevýhodňuje Braniborsko v porovnání s jinými regiony a zabraňuje široké účasti na trhu s obnovitelnými zdroji.

Obavy ale panují také ohledně dalšího doporučení ministerstva hospodářství, které navrhuje zvýšení státní daně pro větrné elektrárny, což by dále zvýšilo náklady na energii z obnovitelných zdrojů. Tato situace by mohla vést ke ztrátě konkurenční výhody Braniborska v oblasti obnovitelných zdrojů energie, což by mělo negativní dopad jak na spotřebitele, tak na podniky.

Dalším problémem, na který Glahr poukázal, je nejistota ohledně toho, zda státní nařízení nahradí federální předpisy, což by mohlo vytvářet očekávání, že obce budou mít nárok na obě formy daně, což by mohlo komplikovat situaci pro vývojáře projektů a komunity.

V době, kdy je potřeba stále více investic do obnovitelných zdrojů energie pro dosažení udržitelné budoucnosti, tento nový zákon přináší mnoho otázek a obav o jeho dopad na energetický sektor v Braniborsku. Zatímco cílem je podpořit místní samosprávu a udržitelný rozvoj, zdá se, že výzvy spojené s jeho implementací vyvolávají vážné diskuse o budoucnosti obnovitelné energie v regionu.




Štítky: Fotovoltaika Fotovoltaické elektrárny Elektřina Energetika Energie Braniborsko Německo