EnergoZrouti.cz

Policie v italském městě hlídá nelegální instalace klimatizací pomocí dronů

     
Nikola Stránská
14. 8. 2024 ▪ 10:26

Instalace klimatizačních jednotek na budovách v italském městečku Portofino není jednoduchá. Místní úřady totiž kvůli ochraně této turisticky významné destinace výrazně regulují možnosti úprav budov. Úpravy domů tak nyní hlídají policisté i s pomocí dronů.

Nelegální instalaci klimatizací v italském městečku hlídají policisté s drony
Nelegální instalaci klimatizací v italském městečku hlídají policisté s drony
Foto: Unsplash

V italském městečku Portofino, známém svou exkluzivitou a malebnými výhledy na Ligurské moře, se aktuálně odehrává neobvyklá „klimatická“ bitva. Místní úřady se rozhodly zakročit proti ilegálním instalacím klimatizací, a to neobvyklým způsobem – pomocí dronů.

Důvodem tohoto nekompromisního postupu je skutečnost, že Portofino je součástí chráněného přírodního parku, kde jsou veškeré stavební úpravy, včetně instalace klimatizací, přísně regulovány. Mnozí obyvatelé však na tyto regulace nedbají, což vedlo město k nasazení dronů, které mají za úkol pátrat po nelegálních zařízení na střechách a fasádách historických budov.

Místní policii se přitom drony, které umožňují monitorovat jinak velmi těžko přístupná či vůbec nepřístupná místa velmi osvědčily. Bez jejich využití by totiž dříve vůbec nebylo možné některé obyvatele z nelegální instalace klimatizací usvědčit.

Využívání dronů i hlídek k hledání nepovolených úprav ale už vyvolalo mezi obyvateli značnou nespokojenost a vedlo dokonce k případům vzájemného udávání. V místní komunitě se tak už rozvinul fenomén „klimatických špiónů“, kde lidé udávají své sousedy za nedodržování pravidel.

Navzdory kontroverzi a nespokojenosti některých obyvatel, místní úřady trvají na tom, že přísná regulace je nezbytná k ochraně kulturního dědictví a zachování architektonické integrity města. Přitom argumentují, že klimatizace, pokud nejsou správně instalovány, mohou narušit estetický vzhled historických budov a poškodit jejich strukturu.

Tento případ je dalším příkladem rostoucího využívání technologie dronů pro monitorovací účely v městských oblastech. Ačkoli se jedná o relativně malý městský problém, ilustruje širší debatu o rovnováze mezi moderními komforty a ochranou historického a přírodního dědictví.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Dron Klimatizace Itálie Portofino Chlazení Horko


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.