EnergoZrouti.cz

Počkejte si. Nové semafory dají přednost cyklistům před auty díky využití umělé inteligence

     
Tomáš Jelínek
12. 9. 2024 ▪ 09:08

Delší čekání pro automobily, ale výrazně plynulejší průjezd pro cyklisty – přesně to by měly přinést nové semafory využívající umělou inteligenci, které se postupně zavádějí ve Spojeném království. Zvýhodnění cyklistů však podle některých ohlasů přinese jen další tření mezi nimi a řidiči aut.

Nové semafory zvýší tření mezi cyklisty a řidiči osobních aut, ti budou proti kolům znevýhodněni
Nové semafory zvýší tření mezi cyklisty a řidiči osobních aut, ti budou proti kolům znevýhodněni
Foto: Unsplash

Ve Spojeném království se do dopravní infrastruktury zavádí novinka, která může výrazně změnit každodenní pohyb po městě – semafory využívající umělou inteligenci, které budou prioritizovat cyklisty a chodce před osobními automobily. Tento krok je součástí současného trendu podporovat ekologičtější a udržitelnější způsoby dopravy, přičemž záměrem je snížit dopravní zácpy, zlepšit kvalitu ovzduší a ochránit zranitelnější účastníky silničního provozu. Nicméně, tato změna by mohla výrazně vyostřit již stávající konflikty mezi cyklisty a řidiči osobních vozidel.

Technologická inovace, která zvýší třecí plochy

Nové semafory jsou vybaveny pokročilými algoritmy umělé inteligence, které analyzují data v reálném čase, například hustotu dopravy, pohyb cyklistů a chodců, a podle toho upravují délku červené a zelené. Na základě těchto informací pak semafory preferují cyklisty a chodce před osobními automobily, což znamená, že automobilová doprava bude muset v některých případech čekat déle než dříve.

Pro řidiče to může být nepříjemná změna, zvláště v době, kdy už jsou zaváděny různé další regulace, například nízkoemisní zóny nebo omezení rychlosti ve městech. Systém, který na první pohled vypadá jako vítězství pro udržitelnou dopravu, může z pohledu řidičů aut vyvolat frustraci, především pokud se prodlouží jejich cestovní doby  .

Zvýšené napětí lze očekávat zejména v rušných městských oblastech, kde již dnes panují třenice mezi cyklisty a řidiči. Zatímco cyklisté budou těžit z hladšího průjezdu křižovatkami, řidiči se mohou cítit znevýhodněni. Mnozí z nich už dnes vnímají opatření na ochranu cyklistů jako neúměrné a kritizují je za omezování automobilové dopravy.

V tomto kontextu se také množí volání po větší odpovědnosti cyklistů. Někteří politici dokonce navrhují, aby cyklisté museli mít registrační značky nebo licence, podobně jako řidiči automobilů, aby mohli být lépe kontrolováni a případně penalizováni za přestupky. Tento návrh je částečně reakcí na rostoucí počet stížností na nebezpečné chování některých cyklistů, kteří ignorují dopravní předpisy, což podle kritiků přispívá k narůstajícímu napětí na silnicích.

Navzdory těmto potenciálním komplikacím je zřejmé, že technologie umělé inteligence mají potenciál výrazně zlepšit plynulost a bezpečnost silniční dopravy. Odborníci však varují, že je třeba hledat způsoby, jak harmonizovat potřeby všech účastníků provozu. Abychom předešli eskalaci napětí mezi cyklisty a řidiči, bude klíčové najít vyvážený přístup, který zajistí bezpečnost a efektivitu pro všechny – od řidičů aut až po cyklisty a chodce.

Nové semafory ve Spojeném království představují jeden z mnoha kroků směrem k udržitelné městské dopravě, ale zároveň ukazují, že pokrok v oblasti technologií a ekologie může mít nezamýšlené důsledky. Bude zajímavé sledovat, jak se tato opatření projeví v praxi a zda se podaří zmírnit konflikty, které tato změna pravděpodobně přinese.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Doprava Cyklistika Auto Automobily Automobilová doprava Mikromobilita
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.