EnergoZrouti.cz

Londýn od pondělí zakáže elektrické koloběžky v MHD, provozovatel se bojí požárů

  
Martin Bárta
10. 12. 2021 ▪ 15:05

Už od pondělka zakáže provozovatel městské hromadné dopravy v Londýně vstup s elektrokoloběžkou do prostorů přepravy. Provozovatel se totiž obává velkého rizika požárů, které může být v uzavřených prostorech životně nebezpečný.

Londýnské metro
Londýnské metro
Foto: TheOtherKev z Pixabay

Elektrokoloběžky které v posledních letech stále více zaplavují centra měst a stávají se velmi oblíbeným způsobem rychlé přepravy po městě mají i své stinné stránky. Koloběžky, které se povalují po chodnících a dalších místech a brání průchodu lidí ale hlavně osob s kočárky nebo invalidy jsou každodenním problémem. Elektrické koloběžky ale přináší i další rizika, kvůli kterým je nyní například zakáže provozovatel městské hromadné dopravy v metropoli Velké Británie – Londýně.

V metru s koloběžkou? Pokuta 30 tisíc

Už od pondělka tak provozovatel městské hromadné dopravy společnost Transport for London, známá častěji jako TfL, úplně zakáže jejich přepravu v MHD. Do autobusu, tramvaje ale i metra tak bude nově zakázán vstup s koloběžkou vlastní, ale i sdílenou a to i ve složeném stavu. Provozovatel přepravy se tak chce vyhnout incidentům, kdy vadné lithium-iontové baterie, jež koloběžku pohání prasknou.

V mnoha případech by totiž u vadných akumulátorů mohlo podle hasičů dojít k požárům, které by mohly napáchat rozsáhlé škody. Takové problémy by v případě podzemního metra mohly napáchat mnoho problémů a to nejen na soupravách a zařízeních metra, ale i lidských životech. Hořící lithium-iontové baterie totiž uvolňují velké množství toxického kouře, který je životně nebezpečný a to ještě mnohem více v uzavřeném prostoru dopravních prostředků.

Jak uvedl britský server The Guardian, zákazníci s elektronickými skútry, koloběžkami a dalšími podobnými vozítky nebudou moci od pondělí vstupovat do žádných prostor v přepravní síti. Těm, kteří nové přepravní podmínky nedodrží pak může hrozit pokuta až 1 000 liber (přes 30 tisíc korun).

Koloběžky nebezpečné pro životní prostředí

S negativními vlivy různých elektrických dopravních prostředků a to hlavně těch sdílených se potýká každá větší metropole. Mnoho koloběžek či sdílených kol totiž velmi často končí jako cíl vandalů, kteří je úmyslně poškozují a velmi často jsou také sledovány případy zahazování těchto sdílených prostředků do řek. Jen nedávný případ z Kolína nad Rýnem ukázal, že na dně místní řeky leží odhadem asi pětistovka odhozených elektrických koloběžek.

Problémem pak zůstává nezájem provozovatelů sdílených služeb, kterým se vytažení koloběžek a kol nevyplatí. Na dně tak zůstávají zařízení, která s postupným rozkladem uvolňují do vody toxické látky nejen z lithium-iontových baterií a jsou velkým ohrožením pro životní prostředí a vodní organismy.




Štítky: Elektrokoloběžky Londýn MHD Městská hromadná doprava Požáry Koloběžky
Zdroj: RED