Kvíz, který rozhádal Česko. Nářečí z různých koutů republiky rozesměje i vytočí zároveň

     
Petr Šindelář
26. 12. 2025 ▪ 18:06

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Minimálně to tvrdí známé přísloví. Mnozí z nás umí velmi dobře alespoň jeden cizí jazyk. Podle Českého statistického úřadu ho ovládá 78 % Čechů ve věku 18 až 69 let. Na druhou stranu si kvůli nářečím mnohdy nerozumíme ani sami mezi sebou.

Nářečí z různých koutů Česka dá 10/10 jen minimum lidí
Nářečí z různých koutů Česka dá 10/10 jen minimum lidí
Foto: Shutterstock

Česko není státem, který by právě vynikal svou rozlohou. Ostatně indonéská Jakarta, tedy jedno jediné město, aktuálně nejlidnatější, má čtyřikrát více obyvatel než celá naše země. Přesto si u nás občas lidé z různých končin nerozumějí a slovník toho druhého nám může připadat komický. Akademie věd České republiky uvádí, že v ČR existují čtyři základní skupiny nářečí. Dokládá to přitom třeba na slovíčku „mlýn“, které se v každém tomto dialektu řekne poněkud jinak.

  • V českém nářečí v užším smyslu jde o mlejn.
  • Mluvčí středomoravským nářečím řekne mlén.
  • Ve východomoravském dialektu jde stále o mlýn, nepoužívá se zde ovšem třeba slovo „mouka“, ale múka.
  • Slezan mluvící nářečím použije slovo mlyn.

„Mlýn" se řekne v každém nářečí jinak , ...

Nářečí mají nepochybně své kouzlo. Ve skutečnosti však pomalu mizí. Vliv na to má povinná školní docházka, příliv obyvatelstva do měst i měnící se způsob života. Některé specifické výrazy přesto postupně překročily hranice, kde žijí lidé, kteří je běžně používají. Jako příklad můžeme uvést třeba slova „šalina“ nebo „bochník“. Jednotlivé výrazy každopádně činí češtinu zajímavější, byť nejsou považovány za spisovné. Tím se ovšem nemusíme trápit (po hanácku „užírat se“).

Kvíz o nářečích: 10/10 dá jen minimum Čechů

Pokud si myslíte, že česká nářečí dobře znáte, pojďte si své znalosti ověřit v našem kvízu. Ačkoli jsou jednotlivá slovíčka poměrně známá a většinu z nich už jste několikrát četli či slyšeli, jejich význam být zase tak zjevný nemusí. Proto se podaří stoprocentně uspět jen minimu čtenářů. Možná ale nakonec mezi ně budete patřit právě vy. Dost už ovšem bylo spisovných slov, nyní se po hlavě vrhněme na nářečí ze všech koutů Česka.

1. Co se v nářečním jídelním lístku nachází pod slovem „kucmoch“?

a) bramborová kaše

b) škubánky

c) houbová polévka

 

2. Víte, co znamená slovo „krýgl“?

a) talíř

b) hrnek

c) půllitr

 

3. Když „klohním“, čemu se věnuji?

a) odpočinku

b) vaření

c) práci

 

4. Řeknu-li i o bohaté dívce, že je „chudá“, jaká je?

a) ošklivá

b) hloupá

c) hubená

 

5. Co v brněnském hantecu znamená „bóchat“?

a) pracovat

b) radovat se

c) oslavovat

 

6. Jako činnost provedu, když si „čupnu“?

a) sednu si

b) dřepnu si

c) lehnu si

 

7. Obleču-li si „štrample“, co mám na sobě?

a) punčocháče

b) kalhoty

c) ponožky

 

8. Pokud vyrazím na „candrbál“, kam se vydávám?

a) na ples

b) na posvícení

c) na taneční zábavu

 

9. Když někomu „zavazím“, co mu dělám?

a) jsem mu zavázán

b) překážím mu

c) zapáchám mu

 

10. Víte, co dělám, když se „hruduji“?

a) kouluji se

b) chlubím se

c) červenám se

 

Správné odpovědi: 1B, 2C, 3B, 4C, 5A, 6B, 7A, 8C, 9B, 10A



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kvíz Nářečí Česko
Zdroj: statistikaamy.csu.gov.cz, echo24.cz, jazyky.com, avcr.cz, sncj.ujc.cas.cz, cestinarskespeky.cz




Nejnovější z kategorie


Když kotel na jaře špatně zazimujete, tak hrozí, že příští rok si budete muset kupovat nový

Zásady feng-šuej můžete uplatnit i při zařizování zahrady.

Přemokřená rostlina chřadne, signály ale přicházejí postupně.

Dříve tyto doplňky zdobily mnoho domácností

Odkud napustit vodu do zahradního bazénu?

Solární tašky jsou jednou z nejmodernějších technologií mezi obnovitelnými zdroji energie.

I v lednu je potřeba věnovat čas vaší zahradě

Tyto 4 přístroje by měla mít doma každá domácnost

Uskladnění bot může mít mnoho podob.

Poohlédněte se ve sklepě, možná skrývá skvost za tisíce

Parkování v garáži je pro auto bezpečnější než venku, ale i tak je potřeba věnovat mu péči.

Vymetání pavučin nemusí vůbec s likvidací pavouků pomoct

Teplota v garáži by přes zimu neměla spadnout pod určitou hodnotu.

Moderní rozvaděče obsahují kromě jističů i proudový chránič.

Tato věc v koupelně může zhoršovat dýchání

Chytrá alternativa k zahraním domkům

Pečicí podložky vytlačují pergamenový papír.

S rekonstrukcí koupelny musí souhlasit obecní úřad

Plastová obracečka je praktická, ale může skrývat zdravotní riziko.

Je lepší sáčkový nebo bezsáčkový vysavač

Hypotéku dnes splácí nespočet Čechů.

Soused na zahradě vyřešil problém s deštěm jednoduše a jednou provždy

Tímto způsobem snadno změníte vzhled kuchyně

Lidé přesně neví, kdo se má starat o chodníky u domů v zimním období

V bytě během zimy protopíte majlant. Češi nemají osvojené ani základní návyky na šetření a zbytečně platí dvojnásobné faktury

Varovné signály, které možná přehlížíte: Takhle se chová mikrovlnka těsně před tím, než začne propouštět nebezpečné vlny

Jak se v zimě postarat o domácí zvířata?

Domácí větrné mikroelektrárny mohou být velmi užitečné.

Přírodní podpalovače do krbu dokážou hořet několik hodin a krásně provoní domácnost

Čím dle feng-šuej podpořit hojnost?



Nejnovější
Nejnovější