Srovnali jsme revoluční digestoř v pracovní desce a tu klasickou. Test ukázal, která z nich funguje lépe
Někteří už zaznamenali, že se v kuchyňských linkách objevují úplně nově vypadající digestoře. Najednou nejsou oddělené od varné desky, a ani nevisí nikde ve vzduchu. Skrývají se tam, kde by to dřív nikdo nečekal. Rozdíl ale není jen estetický – je i v pohodlí a funkčnosti. A jedna z těchto variant vyšla v porovnání jednoznačně lépe.
Domácnost se s vývojem nových technologií stále proměňuje. Spotřebiče jsou modernější, designovější, a některé dokonce úplně mění podobu toho, jak jsme byli zvyklí fungovat. A právě digestoř zabudovaná v pracovní desce je jednou z nejrevolučnějších novinek, které poslední roky přinesly. Srovnání s klasickou verzí ale jasně ukázalo, v čem je skutečně lepší, a v čem naopak tato novinka pokulhává.
Odsávání jako z jiného vesmíru
Možná už jste v obchodě, na internetu nebo na návštěvě u někoho doma narazili na digestoře zabudované přímo do varné desky. Působí trochu jako z jiného vesmíru – a to hlavně ve chvíli, kdy je vidíte při vaření. Odsávají totiž páru netradičně směrem dolů, tedy úplně opačně, než jsme byli poslední roky zvyklí.
Když tento výjev sledujete, máte pocit, že se pod varnou deskou schovává nějaká příšera, která extrémní rychlostí saje všechno, co se jen snaží dostat do prostoru. Digestoř totiž „vcucává“ páry přímo u zdroje tak, že se většinou ani nestíhají šířit okolo. To je oproti běžné digestoři opravdu velký rozdíl. Pára, vlhkost a pachy jsou pohlceny mnohem rychleji.
Další pozitivní věcí je, že se pára odsává poměrně rovnoměrně. Pokud si pořídíte kvalitní kousek, tak se výkon digestoře automaticky přizpůsobí tomu, kolik páry je potřeba pohltit. Díky tomu nemusí být odvětrávání při vaření hlučnou záležitostí. A bonus? Šetří se tím i energie.
Tohle už není tak růžové
Digestoř zabudovaná do varné desky skvěle funguje především při běžném vaření. Když připravujete lehčí jídla nebo používáte pokličky, vše „šlape“ jak má. Problém často ale nastává, když se pustíte do intenzivního smažení, grilování nebo začnete vařit ve velkých oteveřených nádobách. To je i na tenhle nový typ digestoře velký nápor, a tak začne pracovat s větším výkonem. Vyšší hlučnosti i vyšší spotřebě elektřiny se tak nakonec nevyhnete.
Jako jednu z dalších nevýhod odborníci uvádějí i to, že celý systém digestoře zabere poměrně dost místa, které pak může někomu chybět. Ventilační systém je totiž potřeba někam dát. Tím, že je umístěný pod varnou deskou, omezí úložný prostor ve spodních skříňkách. Pokud tedy máte menší kuchyni a měli jste doteď pod varnou deskou například troubu nebo šuplíky narvané hrnci, museli byste vše přeskládat.
Problémově někteří majitelé nových digestoří vnímají také jejich údržbu. U klasické digestoře si s čištěním nedělali moc těžkou hlavu, tady se ale filtry musí čistit pravidelně a často. Pokud se péče a čištění zanedbá, výkon se rychle snižuje.
Co na to klasická digestoř?
Jak je to ale tedy s rozdílem zabudované digestoře oproti té klasické? Stará dobrá digestoř nad varnou deskou má pořád své výhody. A jedna je zásadní – bere totiž v potaz a využívá fyzikální zákony. Táhnout teplý vzduch a páru stejným směrem, kterým stejně plyne, je vysoce účinné.
Když vaříme zároveň velké množství jídla na všech plotýnkách, dokáže zachytit více pachů a mastnoty. V takových chvílích se ukáže, že si dokáže lépe poradit s velkou zátěží – nemusíte ji totiž tak často čistit, a i tak zůstává její výkon stabilní.
Pořád obří výhodou je pro běžné lidi i její cena. Zatímco moderní zabudované digestoře jsou cenově méně dostupné, u těch klasických se nemusíte bát, že by vás jejich koupě zruinovala. Levnější je pak i servis, když se něco pokazí.
Která tedy vyhrává?
Při srovnání starší verze s novinkou se vítěz určuje nesnadně. Žádné řešení totiž není univerzálně nejlepší. Spíš je potřeba, aby si každý sám pro sebe řekl, co je pro něj důležitější.
Inovativní digestoř zabudovaná v pracovní desce je vítězem pro ty, kteří mají moderní interiér a nejdůležitější je pro ně to, jak bude kuchyně vypadat. Digestoř splyne s pracovní deskou a nikdo si na první pohled ani nevšimne, že tam nějaká je. Když pak navíc budete vařit jen jednodušší lehčí jídla a budete důslední v pravidelném čištění, zamilujete si ji. Bude tichá, efektivní a vy díky ní půjdete s dobou.
Pokud ale potřebujete co největší výkon, protože vaříte každý den pro velkou rodinu složitá jídla, s klasickou verzí budete nejspíš spokojenější. Nebudete se muset tolik starat o údržbu, ani investovat hodně peněz do pořízení nebo servisu.
A nejde ani o to, že by to bylo z módy – každá z digestoří má své místo v českých kuchyních. Jen je teď konečně na výběr, a každý si může zvolit to, co do jeho života zapadá víc.





























































