Chorvaté si mohou od září požádat o příspěvky z „Nové zelené úsporám“

  
Nikola Stránská
22. 8. 2020 ▪ 16:56

Chorvatský Fond na ochranu životního prostředí spouští obdobu tuzemské Nové zelené úsporám, která pomůže snížit energetickou náročnost rodinných domů, které jsou v Chorvatsku tepelně izolovány stále ve velmi nízké míře. Měl by přinést nová pracovní místa i podporu pro domácnosti trpící energetickou chudobou.

Stavbař
Stavbař
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Chorvaté si budou moci už od 1. září požádat o příspěvky na snížení energetické náročnosti svých domů. Chorvatský Fond na ochranu životního prostředí a energetickou účinnost totiž spustí možnost zažádat si o peníze z fondu k tomu určenému.

Ve fondu, díky kterému budou moci Chorvaté požádat o příspěvky na výměnu oken a dveří, izolaci stěn, střech či podlah, výměn starších kotlů za ty na ekologičtější pelety či pořízení fotovoltaických systémů na výrobu obnovitelné energie je připraveno přibližně 27 milionu EUR (cca 711 milionů korun).

Každý žadatel si pak bude moci požádat o příspěvek až do výše 27 000 EUR (téměř 712 tisíc korun) a s nimi pokrýt až 60 % nákladů na provedená opatření ke snížení energetické náročnosti budov. Část z fondu je také vyčleněna pro domácnosti, které jsou ohroženy energetickou chudobou, tedy pro ty jimž finance nestačí na pokrytí nákladů na elektřinu, teplo či chlad.

Dvě pětiny energií spotřebují rodinné domy, zatepleno jich je ale jen minimum

Jak uvedlo Ministerstvo územního plánování a výstavby Chorvatska, jen minimum rodinných domů je v zemi tepelně zaizolováno. Domy, které zatepleny jsou mají pak většinou pouze minimální izolaci.


Program je spouštěn jen krátkou dobu po oznámení strategie chorvatského ostrova Hvar, který chce více investovat do zelené energetiky a energetických úspor tak aby se do roku 2035 stal energeticky soběstačný a snížil tak i produkované emise skleníkových plynů.

Programy na snížení energetické náročnosti budov probíhají i v dalších zemích

Kladné zkušenosti s programem na snižování energetické náročnosti budov už za sebou máme i v tuzemsku. Program Nová zelená úsporám se v ČR dlouhodobě těší velkému zájmu domácností a jen od začátku letošního roku do konce června přijal více jak 7600 žádostí za 1,7 miliardy korun.


Obdobný program jako u nás nebo v Chorvatsku startuje na konci září také ve Velké Británii, tam bude k dispozici na zateplení, výměny oken a dveří či fotovoltaické systémy 60 miliard korun. V tamním programu však lidé budou moci vyčerpat maximální příspěvek v přepočtu ve výši 145 000 Kč. Britská vláda pak očekává, že by spuštění programu mohlo přinést až 100 000 nových pracovních míst hlavně ve stavebnictví.




Zdroj: RED