Češi přišli na způsob, jak upravit vodu z kohoutku, aby chutnala lépe. Stačí udělat jednu věc, nepotřebujete filtr za tisíce
Zatímco některým pití vody přímo z kohoutku nijak nevadí, jiní raději utrácejí za filtry nebo balenou vodu. Přitom ale ke zlepšení její chuti nemusíte investovat do nákladných zařízení. Stačí udělat jednoduchou věc.
Kvalita vody z vodovodu je v České republice velmi dobrá. Splňuje přísné hygienické normy a její konzumace je proto zcela bezpečná. Navíc je pravidelně kontrolována vodárenskými společnostmi na přítomnost bakterií, chemických látek či nežádoucích příměsí. Její chuť však může mnohé odradit.
Proč nám voda z kohoutku nechutná
Konkrétní chuťový profil kohoutkové vody se může lišit v závislosti na lokalitě. V různých regionech je totiž odlišná tvrdost vody. Čím tvrdší voda je, tím více může chutnat „kovově“ nebo „minerálně“, což přirozeně ne každému vyhovuje.
Kromě toho se na chuti podílí i to, že se do vody přidává malé množství chlóru, aby byla hygienicky zabezpečená po cestě potrubím. I když je toto množství velmi nízké, citlivější lidé chlór cítí a jeho typický zápach jim vadí.
Zmínit lze i to, že se na kvalitě vody projeví stáří a stav potrubí. Pokud má dům starší rozvody, může voda získat lehce železitý nebo kovový nádech.
Jak si vytvořit chutnější vodu bez investice do filtračních systémů
Pokud se vám nechce investovat do filtračních konvic nebo jiných systémů a přesto chcete docílit chuťově lepší vody, můžete vyzkoušet jednoduché řešení. Podle odborníků je vhodné napustit vodu do karafy a nechat ji odstát v lednici.
Toto řešení je účinné hned z několika důvodů. V otevřené nádobě chlór postupně vyprchá do vzduchu, takže se z něj typická „bazénová chuť a vůně“ odstraní. Celý proces zabere několik desítek minut.
Voda v otevřené karafě se zároveň okysličuje okolo proudícím vzduchem. Přidání kyslíku přitom mění její chuťový profil – voda působí „čerstvěji“ a svěžeji. Zároveň se může uvolnit část plynů, které mohou ve vodě přirozeně vznikat, například oxid uhličitý.
Vychlazená voda pak většině lidí chutná více. Při nízké teplotě se totiž tlumí vnímání nepříjemných chutí. Ve studené vodě je rovněž méně patrný chlór a studená voda působí osvěžujícím dojmem. Vytváří pocit větší čistoty a „křehkosti“ chuti.
Kdy se pití vody z kohoutku raději vyhnout
V některých případech lze doporučit se konzumaci vody přímo z kohoutku vyhnout. Například během oprav, odstávek nebo havárií se může do potrubí dostat zákal, rez či mikroorganismy. Vodárny většinou vydají varování, že voda není pitná, nebo doporučí její převaření.
Vyhněte se také vodě, která delší dobu stojí v potrubí. Týká se to například situací, kdy se vrátíte z dovolené nebo vyrazíte na neobývanou chalupu. Tehdy je lepší nechat vodu několik minut odtékat.
Vzácně se může stát, že kvalitu vody ohrozí kontaminace (např. po silných deštích či povodních). V takovém případě je třeba sledovat doporučení vodárenských společností nebo hygienických stanic.
Filtr může navíc odstranit nečistoty
Filtry samy o sobě samozřejmě nelze zatracovat. Předně fungují okamžitě a dokážou proto ihned odstranit zbytky chlóru a těkavých látek. Kromě toho mohou zachytávat případný rez, písek nebo usazeniny, které se mohou dostat do vody z potrubí při opravách. U některých typů dochází i ke snížení tvrdosti vody, takže voda pak tolik netvoří vodní kámen v kávovaru nebo třeba rychlovarné konvici.
S odstraněním nečistot si tedy pouhé odstátí vody v lednici neporadí. Zároveň mohou být filtry v takových případech levnou alternativou k pravidelnému nakupování balené vody.