EnergoZrouti.cz

Zákaz spalovacích motorů je správný, budou tu s námi ale ještě desítky let, říká šéf firmy Bosch

  
Tomáš Jelínek
4. 3. 2024 ▪ 15:53

Zákaz spalovacích motorů, který by měl vstoupit v platnost už za 11 let je podle šéfa německého koncernu Bosch správný, pomůže totiž stanovit alespoň nějaký cíl. Spalovací motory bude ale podle něj svět využívat ještě minimálně 30 let.

Spalovací motory tu budou ještě několik desítek let, myslíš si šéf Bosch
Spalovací motory tu budou ještě několik desítek let, myslíš si šéf Bosch
Foto: Unsplash+

Přestože by se podle vývoje automobilového průmyslu v posledních několika měsících, kdy elektromobilita zaznamenala stále větší prodeje mohlo zdát, že spalovacím motorům zvoní hrana, situace je podle šéfa německého koncernu Bosch úplně jiná. Podle jeho odhadů tu s námi spalovací motory budou ještě minimálně dalších 30 let.

Podle Stefana Hartunga, který je od začátku roku 2022 předsedou představenstva firmy, která je výrobcem mnoha součástek pro automobilový průmysl, by elektrifikace všech vozidel mohla trvat minimálně 30 až 35 let. Podle vyjádření Hartunga pro server The Pioneer tak budou spalovací motory na trhu ještě minimálně zmiňovaných 30 let.

Úplná elektrifikace podle šéfa Bosche potřebuje nové vynálezy a řešení, která ale v současnosti ještě nejsou dostupná. V případě osobních automobilů je ale samozřejmě elektrifikace vozových parků možná výrazně dříve. Problémem ale nadále zůstávají například nákladní automobily či Hartungem zmiňované zemědělské stroje. Ty totiž jezdí někdy i dvanáct hodin denně a jejich spotřeba elektřiny je tak vysoká, že ji zatím nelze uložit do baterií tak, aby byl stroj ekonomicky i konstrukčně proveditelný.

Hartung ale v rozhovoru potvrzuje, že elektromobilita je rozhodně správnou volbou pro městskou mobilitu. Právě tam totiž mohou elektrická vozidla snižovat emise skleníkových plynů i znečištění ovzduší.

Správný je podle německého manažera i tah EU, který by měl od roku 2035 omezovat spalovací motory. Pro plnění klimatických cílů je totiž podle něj nějaký cíl stanovit, k čemuž právě zákaz či spíše omezení od roku 2035 pomůže.




Štítky: Auto Elektromobily Doprava Spalovací motory Benzín Nafta Bosch Elektromobilita