Proč byste měli každý den jíst čokoládu? Tajemství, které vám lékaři neřeknou, přitom vám může zachránit život
Čokoláda bývá často považována za potravinu, jejíž konzumaci by se lidé měli vyhýbat obloukem. Pravda je ovšem o trochu složitější.
Je naprosto nepochybné, že značná část běžných mléčných čokolád, které jsou v obchodech k dostání, rozhodně nedisponuje příznivými účinky na lidské zdraví. To je dáno zejména vysokým obsahem cukru a tuku, což z ní činí velmi kalorickou potravinu.
V převážném množství tradičních mléčných čokolád navíc najdete vysoký podíl nasycených tuků – nejedná se tedy o zdravé tuky, jako jsou třeba mononenasycené mastné kyseliny nebo polynenasycené mastné kyseliny. To je problém, protože nasycené mastné kyseliny se pojí s obezitou, zvýšeným rizikem rozvoje cukrovky a srdečních onemocnění, negativním vlivem na játra či nárůstem viscerálního tuku v těle.
Ne všechny čokolády si ovšem zaslouží být démonizované. Kvalitní hořké čokolády s vysokým podílem kakaa totiž mohou mít příznivé účinky na lidský organismus. Co všechno tento druh čokolády může lidem ze zdravotního hlediska nabídnout?
Ochrana pokožky
Hořká čokoláda se může pyšnit vysokým obsahem flavonoidů. Tyto látky dokáží chránit pokožku před slunečním zářením, zlepšují její hydrataci a rovněž mohou pomoci v boji proti akné a jiným kožním onemocněním. Taktéž dokáží zvýšit prokrvení pokožky, což má pozitivní vliv na její pevnost a pružnost.
Kromě flavonoidů je možné v čokoládě narazit i na zinek, který je skvělým bojovníkem proti bakteriím a dokáže regulovat tvorbu kožního mazu či snižovat zánět. Díky tomu tento minerál ocení všichni, kteří se potýkají s akné.
Posílení kardiovaskulárního systému
Na rozdíl od mléčné varianty, hořká čokoláda se může pyšnit pozitivním vlivem na kardiovaskulární systém. To je dáno tím, že obsahuje epikatechin, katechiny, flavonoly a další látky, které příznivě ovlivňují funkci srdce a cévního systému.
Například katechiny fungují tak, že podporují produkci oxidu dusnatého, který zlepšuje cévní průtok a snižuje krevní tlak.
V jedné studii bylo například zjištěno, že konzumace 40 gramů hořké čokolády s obsahem více než 70 % kakaa znatelně rozšířila cévy již do dvou hodin a omezila agregaci krevních destiček u pacientů, již podstoupili transplantaci srdce.
Rozsáhlé metaanalýzy potom ukazují, že příjem cca 200 miligramů flavonolů denně (což odpovídá přibližně 30 až 50 gramům hořké čokolády s obsahem více než 70 % kakaa) může vést k:
- snížení systolického tlaku (o 1–3 mmHg),
- zlepšení cévní elasticity,
- a to bez signifikantních vedlejších účinků negativního charakteru.
Podpora kognitivních funkcí
Některé z oxidantů, jichž je v hořké čokoládě celá řada, mohou přispět ke zlepšení průtoku krve do mozku. To může mít příznivý vliv na kognitivní funkce.
Určité výzkumy naznačují, že jednorázová dávka hořké čokolády zlepšila výkon v testech verbální paměti.
Zlepšení nálady
Konzumace hořké čokolády má příznivý vliv na uvolňování endorfinů, serotoninu a dopaminu, což jsou neurotransmitery (chemické látky, které mají za úkol přenášet informace mezi nervovými buňkami nebo z nervových buněk do jiných cílových buněk).
Endorfiny fungují jako silná analgetika (tlumí bolest), přispívají ke snížení stresu či úzkosti a navozují pocit euforie i pohody. Do jisté míry působí na lidský organismus podobně jako opiáty – velký rozdíl mezi endorfiny a opiáty každopádně spočívá v tom, že endorfiny jsou lidskému tělu přirozené a nedisponují destruktivním vlivem na organismus.
Serotoninu se přezdívá „hormon dobré nálady". Ovlivňuje pocit štěstí, pohody, klidu a emoční stabilitu. Zajímavé je, že nedostatečné množství serotoninu je často možné nalézt u lidí, kteří trpí psychickými onemocněními. Některá antidepresiva pak fungují jako tzv. selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, čímž pozitivně ovlivňují hladinu serotoninu a stav nemocného pacienta.
Dopamin hraje naprosto klíčovou roli v motivaci a odměňování. Když lidé zažijí něco příjemného či dosáhnou určitého cíle, vyloučí se právě dopamin, který navodí příjemný pocit. To lidi motivuje k tomu, aby se snažili znovu provést danou příjemnou činnost a dosahovali dalších cílů.
První pomoc
V určitých situacích může čokoláda skutečně sehrát klíčovou roli při záchraně zdraví – nebo dokonce života. Například u lidí s cukrovkou, kteří zažívají náhlý pokles hladiny cukru v krvi (hypoglykémii), může malý kousek čokolády poskytnout rychlý přísun glukózy a zmírnit riziko ztráty vědomí. Samozřejmě se nejedná o běžné doporučení pro každodenní léčbu, ale v krizové situaci může čokoláda pomoci.
Závěr
Hořká čokoláda může mít mnoho pozitivních efektů na lidské zdraví – nejen to fyzické, ale i psychické. Je však třeba být velmi pozorný při jejím výběru a zároveň dbát na střídmost v její konzumaci. Snažte se volit čokolády s vysokým obsahem kakaa (alespoň 70 %) a nízkým obsahem cukru (nanejvýše 20 gramů cukru na 100 gramů výrobku).