Od sousedky jsem dostala recept na domácí limonádu. Po týdnu jsem přestala mít chutě na sladké a zhubla 2 kila
Sladké limonády, které obsahují vysoké množství cukru, mohou mít negativní vliv na lidský organismus. Mimo jiné přispívají k nárůstu tělesné hmotnosti.
Vzhledem k tomu, že se vyspělé státy aktuálně potýkají s výrazným nárůstem výskytu obezity, je vhodné příjem cukrů ze sladkých limonád co nejvíce omezit. K tomu může pomoci například jejich nahrazení domácími limonádami s nízkým obsahem cukrů. Jak výrazné může být snížení příjmu cukru a celkového počtu kalorií, pokud se k provedení tohoto kroku odhodláte?
Výměna sladkých limonád s vysokým obsahem cukru za domácí limonády může mít výrazně pozitivní vliv (nejen) na tělesnou váhu
„Na začátku tohoto roku jsem si dala předsevzetí, že bych ráda zhubla alespoň pár kilogramů. Svůj záměr jsem sdělila sousedce, která chodí pravidelně běhat a aktivně se zajímá o zdravý životní styl, na základě čehož jsem od ní obdržela několik receptů – jedním z nich byl recept na domácí limonádu. Sousedka mi k tomu sdělila, že pokud přestanu pít sladké limonády a vyměním je za limonády připravené podle jejího receptu, nesmírně mi to v hubnutí pomůže – a měla pravdu, již po týdnu jsem přestala mít chutě na sladké a zhubla zhruba dva kilogramy tělesné váhy,“ sdělila s nadšením v hlase Natálie z Českých Budějovic.
Je pravda, že i celá řada výživových odborníků doporučuje vynechání slazených nápojů jako jeden ze zásadních kroků při snaze o redukci váhy. Výměna slazených limonád za domácí limonády s nízkým obsahem cukru tedy může být v tomto směru skutečně efektivním krokem.
Prázdné kalorie ve slazených nápojích
Zřejmě každý si je vědom faktu, že v komerčně prodávaných limonádách se nachází nesmírně vysoké množství cukru. Daleko méně lidí si však uvědomuje, jak velký problém to může být.
Nadměrné množství přidaného cukru má na tělo hned několik negativních vlivů. Odborníci například upozorňují, že se jedná o prázdné kalorie. Pitím slazených limonád do sebe jinými slovy lidé dostávají vysoké množství kalorií, aniž by zároveň přijímali důležité živiny.
- Vypitím pouhého půllitru malinovky přijmete přibližně 50 až 75 gramů cukru (v závislosti na výrobci): To odpovídá zhruba 200 až 300 kaloriím. Podobně tomu je i u jiných slazených limonád, ať už mají jakoukoliv příchuť.
- Pokud vypijete denně třeba čtyři půllitry (tedy celou lahev, což je u řady lití realitou), dostáváte do sebe zhruba 200 až 300 gramů cukru: To je v přepočtu na kalorie 800 až 1 200 kalorií, což už je neuvěřitelně vysoké číslo. Čistě pro představu, obecný doporučený příjem kalorií pro dospělého člověka je nastaven na 2 000 kcal u žen a na 2 500 kcal u mužů (tyto údaje jsou čistě orientační, optimální příjem kalorií se může u každého člověka výrazně lišit – záleží na věku, váze, podílu svalové hmoty a tuků či množství vykonané fyzické aktivity v průběhu dne). Vypitím čtyř půllitrů do sebe tedy dostanete přibližně polovinu těchto hodnot.
Domácí limonády na tom jsou nesrovnatelně lépe
Oproti tomu domácí limonády, pokud do nich nepřidáte cukr, med či jiná kaloricky vydatná sladidla, neobsahují takřka žádné kalorie. To platí pro případy, kdy se skládají z vody, bylinek a malého množství přírodní ovocné šťávy (např. citronové).
Čistá voda totiž neobsahuje absolutně žádné kalorie, což víceméně platí i o bylinkách – v nich sice velice nízké množství kalorií najdete, ovšem jedná se zpravidla o zanedbatelné číslo. Pár kapek ovocné šťávy pak obsahuje maximálně pár desítek kalorií:
- Dvě čajové lžičky citronové šťávy, které obvykle bohatě stačí na ochucení půllitru domácí limonády, obsahují cca 3 kcal: To je pouhý zlomek toho, co se nachází ve slazených limonádách.
- Ve čtyřech půllitrech domácí limonády se pak za tohoto předpokladu nachází zhruba 12 kalorií: To je mnohonásobně méně, než kolik se jich skrývá v řadě komerčně prodávaných slazených nápojích.
Není tedy divu, že výměna slazených limonád za domácí limonády s nízkým obsahem cukru může v hubnutí mimořádně pomoci. Konzumace domácích limonád navíc nezpůsobuje tak výrazné výkyvy hladiny cukru, díky čemuž dochází ke snížení chutí na sladké.