EnergoZrouti.cz

Nařízení EU výrazně zdraží kávu, asociace volá po odkladu

  
Nikola Stránská
11. 3. 2024 ▪ 14:10

Cena kávy by kvůli novému nařízení Evropské unie mohla vzrůst až o desítky procent. Mimo kávy by se ale mohlo dotknout i kakaových bobů. Podle dat Německé kávové asociace je začátek platnosti nařízení příliš brzy a splňuje jej v současnosti jen asi 20 procent pěstitelů.

Nařízení by mohlo výrazně zdražit kávu, asociace volají po odložení termínu platnosti
Nařízení by mohlo výrazně zdražit kávu, asociace volají po odložení termínu platnosti
Foto: Unsplash

Už v příštím roce by mohla výrazně vzrůst cena kávy, která i dnes kvůli změně klimatu zdražuje a v některých oblastech se její pěstování stává stále nákladnější. Mimo těchto faktorů by totiž mělo vstoupit v platnost nové nařízení EU, které omezuje dovoz některých surovin z třetích zemí, tedy těch mimo Evropskou unii.

Káva stejně jako další suroviny, jako jsou kakaové boby, kůže a další totiž velmi výrazně přispívá ke kácení velkých lesních ploch. Evropská unie by tak chtěla uvést v platnost nařízení, které by mělo dovoz produktů, jež v důsledku svého pěstování přispívají k odlesňování, zakázat.

V tomto případě ale hrozí, že surovin na evropském trhu bude nedostatek, a tím pádem velmi rychle vystoupá jejich cena. To by tak mohlo šálek kávy nebo čokoládu prodražit i o desítky procent.

Jen v Česku se podle dat Českého statistického úřadu ročně na obyvatele spotřebuje 2,4 kilogramu kávy. Její konzumace přitom v posledních letech stále roste, jak ukazuje průzkum společnosti Ipsos pro výrobce kávy L’OR, alespoň jeden šálek kávy denně si dopřeje 88 procent Čechů.

Problémů s novým nařízením si je vědoma například i Německá kávová asociace, podle té se výrobci snaží, aby bylo opatření dodrženo a jejich produkty měly co nejmenší či úplně nulový vliv na poškozování lesních porostů a odlesňování. Platnost nového nařízení je ale podle asociace příliš brzy. Podle ní by tak mělo být odloženo tak, aby producenti stihli změny provést.

V opačném případě totiž bude mít nařízení vliv nejen na ceny několika potravinářských komodit v rámci Německa i celé Evropské unie, ale také silný dopad na miliony pěstitelů kávy po celém světě. Podle asociace požadavky, které by nařízení stanovilo v současnosti splňuje jen 20 procent z pěstitelů.




Štítky: Káva EU Evropská unie Zákony Ekonomika Odlesňování