EnergoZrouti.cz

Můžete jet vlakem? Tak na letadlo zapomeňte. První evropská země zakázala kvůli ekologii některé lety

  
Lenka Nováková
24. 5. 2023 ▪ 14:28

Můžete cestovat vlakem? Pak na letadlo zapomeňte. Nový zákon, který začal tento týden platit ve Francii zakáže krátké vnitrostátní lety, které lze nahradit železniční dopravou a trvají do dvou a půl hodiny. Francie tím chce snížit zátěž z emisně náročné letecké dopravy.

Francie zakáže krátké vnitrostátní lety, nahradit je má vlak
Francie zakáže krátké vnitrostátní lety, nahradit je má vlak
Foto: Unsplash

Vysoké emise z letecké dopravy se v posledních letech staly trnem v oku mnoha ekologických organizací po celém světě. Ty tlačí na snižování počtu letů jak v případě soukromých tryskáčů miliardářů, tak i světových státníků. Emise ze světové letecké dopravy totiž tvoří velkou část emisí z dopravy a i podle EU by mělo brzy dojít k jejich snižování stejně jako se tomu děje v automobilové dopravě.

Ačkoliv k ráznému kroku se stále mnoho politiků, a to i těch v Evropském parlamentu příliš nemá, jinak je tomu ve Francii. Tam v tomto týdnu vstoupil v platnost zákon, který by měl v letecké dopravě pomoci emise výrazně snižovat a to hlavně tím, že zakáže mnoho zbytečných letů, které lze nahradit jiným způsobem dopravy.

Přestože v České republice i díky její rozloze nejsou krátké lety příliš populární a využívané, v dalších zemích Evropské unie už je tento trend jiný. Díky rozsáhlým dopravním zácpám a dlouhé cestě autem tak mnoho obyvatel, podnikatelů a politiků využívá k cestám letecké dopravy i vnitrostátně.

Právě v tomto případě by ale ve Francii mělo dojít k velké změně. Nový zákon totiž téměř zakáže všechny lety, které jsou svým časem kratší než dvě a půl hodiny a lze je nahradit vlakovým spojením. Právě doprava po železnici je totiž oproti té letecké výrazně ekologičtější co se emisí skleníkových plynů týče.

V preferenci železniční dopravy oproti té letecké tak bude Francie první zemí na světě, která zavede takto přísné omezení. V příštích letech lze ale očekávat, že se k podobným omezením přidají i další významné evropské ekonomiky, které se mnoha opatřeními snaží emise skleníkových plynů stlačit na nulu.

Omezení letecké dopravy tak bude jedním z bodů, který by měl pomoci skleníkové plyny snižovat. Ostatně právě využití letecké dopravy je například podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) v současnosti nejméně ekologický způsob dopravy, při kterém dochází k enormní produkci oxidu uhličitého.




Štítky: Doprava Francie Emise Ekologie Letadla Letecká doprava Vlaková doprava Vlak Železnice