EnergoZrouti.cz

Karlovarský kraj pořídí 150 nových autobusů na CNG

  
Martin Bárta
21. 7. 2020 ▪ 17:38

Hromadná doprava v Karlovarském kraji bude už brzy o něco ekologičtější. Kraj totiž uspěl hned se čtyřmi projekty na modernizaci autobusové dopravy a nakoupí tak 150 nových autobusů na pohon CNG tedy stlačený zemní plyn.

Autobus na CNG
Autobus na CNG

Již brzy se cestující v Karlovarském kraji dočkají nového komfortu v hromadné dopravě ale také čistějšího vzduchu díky nákupu 150 kusů nových autobusů pro krajskou veřejnou dopravu. Nové autobusy budou poháněny stlačeným zemním plynem CNG, který při jejich provozu produkuje menší množství skleníkových plynů i prachových částic oproti provozu na motorovou naftu.

Kraj na modernizaci vozového parku připravil čtyři projekty v rámci žádostí o dotace v IROP (Integrovaný regionální operační program) a se všemi uspěl. Celkově tak na nákup získá dotaci přes 559 milionů korun. Kraj tak uhradí pouze DPH a desetiprocentní účast na projektu.

Kraj musel kvůli tomuto projektu také získat výjimku od Evropské komise protože chtěl zachovat současné rozdělení dopravy v kraji na menší dopravce místo provozu jedním velkým. Chtěli jsme totiž i nadále spolupracovat s malými a středními podniky, které autobusovou dopravu pro kraj provozují, místo toho, aby zanikly a lidé přišli o práci řekl náměstek hejtmana Martin Hurajčík.




Zdroj: Karlovarský kraj