EnergoZrouti.cz

Finálně schváleno: od roku 2035 už si v EU auto se spalovacím motorem nekoupíte

  
Tomáš Jelínek
14. 2. 2023 ▪ 14:47

Spalovací auta na evropských silnicích by měla po roce 2035 mizet výrazně rychleji. Rok 2034 by totiž podle finálně schváleného návrhu Evropského parlamentu měl být posledním rokem, kdy je bude možné prodávat.

2034 - poslední rok nových spalovacích motorů
2034 - poslední rok nových spalovacích motorů
Foto: Unsplash

Finální schválení od Evropského parlamentu dostala novinka, která by měla znamenat konec vozidel se spalovacím motorem na evropských silnicích. Ty by tak mimo některých výjimek nebylo možné už od roku 2035 koupit. Ačkoliv EU se na pravidle, které vzbudilo nejen mezi motoristy značné kontroverze již téměř dohodla, nyní došlo i na formální hlasování.

Pro přijetí pravidla, které stanoví rok 2034 jako poslední rok, kdy bude možné na evropských trzích koupit vozidlo produkující emise skleníkových plynů byla převážná většina poslanců. Pro tak hlasovalo 340 poslanců Evropského parlamentu, proti pak 279 z nich. Jen 21 poslanců se pak zdrželo hlasování.

Nová legislativa zajistí cestu k nulovým emisím v dopravě. Nová směrnice by ale nejprve měla platit pro nová osobní a lehká užitková vozidla. EU by tak chtěla dosáhnout snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 procent pro osobní automobily a o pět procent méně u lehkých užitkových vozidel jako jsou dodávky.

Plánované omezení by se mělo projevit hlavně v prodejích nových elektromobilů a dalších vozidel, které neprodukují emise skleníkových plynů – tedy především těch vodíkových. Ty už v současnosti začínají v rámci celé evropské sedmadvacítky tvořit stále větší podíl na prodejích nových vozidel.

Mimo prodeje samotných bezemisních vozidel ale rostou i investice do s tím spojené infrastruktury, jež primárně tvoří nabíjecí stanice.




Štítky: Auto Automobily Elektromobily Vodík Emise Skleníkové plyny Benzín Nafta Spalovací motory