EnergoZrouti.cz

Evropská unie chce od příštího roku zakázat autobusy v MHD, města čeká nápor aut

  
Tomáš Jelínek
1. 4. 2024 ▪ 08:31

Tramvají, metrem, pěšky nebo na kole. Evropská unie chce od příštího roku zakázat autobusy v MHD, města tak pravděpodobně čeká velký nápor aut a dlouhé kolony.

Čeká autobusy v MHD od příštího roku zákaz?
Čeká autobusy v MHD od příštího roku zákaz?
Foto: Unsplash

POZOR!
Zpráva byla určena pouze jako aprílový žert k 1. 4. 2024

Plánovaný zákaz osobních automobilů, který dříve schválila Evropská komise pro rok 2035, by mohl být ještě přísnější pro autobusy. Ty by totiž podle nových plánů EU mohl čekat zákaz výrazně dříve, důvodem je jejich stáří a velké emise, které autobusy ve městech produkují.

Průměrné stáří tuzemských osobních vozidel v posledních letech dosahovalo až k 19 letům, v případě nákladních vozidel pak šlo o zhruba 10 let. Problémové jsou ale podle Evropské unie autobusy používané k přepravě osob ve městech. Právě zde totiž staré autobusy produkují velké množství emisí skleníkových plynů, ale i dalších částic, které dlouho zůstávají v ovzduší a ničí ve městech vzduch.

Evropská unie tak plánuje, že by už od příštího roku mohlo dojít k zákazu využívání autobusů v rámci městské hromadné dopravy po celé Evropské unii. Cestující by tak měli už jen několik možností: využít metro, tramvaj nebo dopravu pěšky, na kole a tu pomocí osobního automobilu.

„Stáří autobusů a jejich emise už nelze přehlížet, jelikož dlouhodobě generují výrazně větší množství škodlivých částic, než je tomu u osobních automobilů. Myslíme, že zákaz autobusů v městské hromadné dopravě (MHD) by mohl více lidí podpořit ke zdravému pohybu pěšky nebo na kole,“ řekl Frans Aprillmans pro server AprilNews.

Nové omezení už podpořili i zástupci Světové zdravotněpohybové asociace. Podle nich může takové omezení být pouze ku prospěchu díky tomu, že se více lidí začne hýbat a sportovat při každodenním dojíždění do práce nebo do školy.

Opatření se ale nelíbí výrobcům autobusů. Podle nich by totiž mohlo dojít až k jejich krachu, který nebude možné pokrýt prodejem autobusů mimo Evropskou unii. „Zákaz provozu autobusů ve MHD by pro nás byl likvidační a o práci by v takovém případě přišly stovky našich zaměstnanců. Nedělá si z nás Evropská unie takhle náhodou jen Apríl? reagoval na otázku EnergoZrouti.cz tiskový mluvčí výrobce autobusů Lirpa.

V případě, že by návrh Evropská komise schválila, došlo by pravděpodobně nejen v tuzemských městech ke každodenním obrovským dopravním zácpám. Lidé by totiž v mnoha případech místo chůze pěšky zvolili spíše osobní automobilovou dopravu.

Bojíte se zákazu autobusů v městské hromadné dopravě? Nebojte, jde jen o aprílový žert :)




Štítky: Autobus Evropská unie EU MHD Doprava Autobusy Veřejná doprava Autodoprava
Zdroj: AprilNews