EnergoZrouti.cz

Elektromobily by už v příštím roce mohly vyjít levněji než vozidla se spalovacím motorem

     
Tomáš Jelínek
6. 8. 2024 ▪ 13:53

Ceny elektromobilů by se už v příštím roce mohly díky klesající ceně zásadní komponenty - baterie, dostat na úroveň vozidel se spalovacím motorem. Ukazují to příznivá data amerického ministerstva.

Elektromobily za cenu „spalováků“ jsou blízko, ukazují data amerického ministerstva
Elektromobily za cenu „spalováků“ jsou blízko, ukazují data amerického ministerstva
Foto: Unsplash

Už příští rok by podle odhadů Ministerstva energetiky USA mohly být ceny elektromobilů na srovnatelné nebo nižší úrovni než jsou ceny vozidel se spalovacím motorem. Důvod je přitom jednoduchý: rychlý pokles cen bateriových článků, které jsou hlavní a nejdražší komponentou elektromobilů.

Tempo, jakým přibývá elektromobilů na silnicích, rychle tlačí i na dodavatele. Těch tak v bateriovém sektoru a sektoru, který dodává prvky potřebné k jejich výrobě (lithium a vzácné kovy), přibývá. Přibývající množství dodavatelů tak přirozeně vytváří více konkurenční prostředí, a díky tomu, společně s velkovýrobou, klesají celkové náklady.

Ceny baterií každý rok klesají , Ministerstvo...

Jak ukazují data amerického ministerstva energetiky, tyto tlaky stály mezi lety 2008 a 2023 za poklesem odhadovaných nákladů na lithium-iontovou baterii osobních elektromobilů o 90 %. Zatímco v roce 2008 by tak v přepočtu na kapacitu baterie přišla kilowatthodina na 1 415 USD (téměř 33 tisíc korun), v minulém roce už byla cena na 139 dolarech (cca 3 200 korun) za kWh.

Tyto údaje, které se podle ministerstva vztahují na použitelnou kapacitu baterií při výrobním měřítku minimálně sto tisíc kusů za rok, tak prezentují, jak rychle dochází k poklesu zásadní komponenty elektromobilů.

Rychlý pokles cen akumulátorů, společně s rychlým vývojem technologií, by tak už v příštím roce mohl pomoci snížit cenu elektromobilů na úroveň vozidel se spalovacím motorem. Toto srovnání cen lze ale v mnoha státech očekávat spíše i kvůli příznivé dotační politice, která nákup elektromobilů podporuje.

Cena elektromobilů bude v příštích klesat ale i díky dalším vlivům. Výrobci automobilů se totiž v posledních měsících předhánějí, kdo vytvoří cenově dostupnější elektromobil, což má za následek rychlé tempo inovací a snahu snižovat náklady. Společnosti jako Tesla, Nissan, Volkswagen a Renault uvádějí na trh nové modely s cenami, které jsou přístupnější širšímu publiku.

Například Renault plánuje v roce 2024 uvést do prodeje elektrický model Renault 5, jehož cena by se měla pohybovat kolem 23 000 až 25 000 EUR (cca 582 – 632 tisíc korun). Podobně Fiat připravuje elektrickou verzi modelu Panda, která by měla stát přibližně 22 000 EUR (556 tisíc korun) a nabídnout dojezd přes 400 kilometrů.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektromobil Auto Doprava Elektromobilita Automobily Automobilový průmysl Baterie Lithium Nabíjení


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.