Češi kazí drahou kávu hned po otevření. Kvůli jediné chybě ztrácí chuť i vůni už během prvních pár dnů

     
Monika Brešťanská
27. 12. 2025 ▪ 21:00

Koupili jste si nedávno drahou, výběrovou kávu s lákavým popisem chutí a vůní, ale při přípravě desátého šálku je už úplně jiná? Na vině je pravděpodobně špatné skladování. I sebelepší káva totiž snadno oxiduje, což negativně ovlivní její chuť a aroma. 

Češi špatně skladují kávu. Přichází tak o chuť i aroma během pár dnů
Češi špatně skladují kávu. Přichází tak o chuť i aroma během pár dnů
Foto: Shutterstock

Češi si v posledních letech na kvalitní kávu velmi potrpí. Kromě návštěv vybraných kaváren si tak kupují kávovary a výběrovou kávu i domů. Jenže právě tady často nastává zklamání. Kvalitní kávu si totiž lidé sami ničí nevhodným uskladněním. Stejně jako u jiných potravin, ani zde není datum spotřeby rozhodující, když už sáček otevřeme. Již během několika dnů se mění chuť a vůně a investice do drahého nápoje spíše zamrzí. 

Kávu je nutné správně uchovávat, jinak ztrácí chuť a aroma , ...

Čtyři jezdci kávové apokalypsy

Chuť kávy, kterou milujeme, tvoří stovky těkavých aromatických látek. Tyto látky jsou extrémně citlivé na vnější vlivy. Existují čtyři hlavní faktory, které na kávu útočí a ničí ji nejrychleji. Tím prvním je vzduch, který spouští proces oxidace. Jde o stejný proces, který způsobí, že rozkrojené jablko zhnědne nebo že kov zrezaví. U kávy ovlivní oxidace tuky v zrnech. Ty se rychle rozkládají a zrna tak žluknou. 

Dalším problémem je světlo. Přímé UV záření totiž oxidaci výrazně urychluje a způsobuje rozklad chemických sloučenin v kávě. Právě tento proces nejvíce ovlivňuje změnu chuti. To stejné platí i pro teplo. Při vyšší okolní teplotě rychleji unikají těkavé látky a čím teplejší okolí je, tím rychleji se káva kazí.

Posledním faktorem, který umí oblíbený kofeinový nápoj zničit, je vlhkost. Káva je totiž hygroskopická. To znamená, že velmi snadno absorbuje vzdušnou i běžnou vlhkost nebo pachy ze svého okolí. Navlhlá zrna pak způsobují mdlou, zatuchlou a “nečerstvou” chuť připravené kávy. 

Chyby, kvůli kterým se káva rychle zkazí

Následující chyby dělá opravdu hodně lidí, kteří si připravují kávu doma. 

1. Ponechání v původním otevřeném obalu

Původní obal je skvělý pro uchování čerstvosti, ovšem jen do chvíle, než ho otevřeme. Obal u kvalitních káv často obsahuje takový malý “ventil”, který umožňuje únik CO2 a zabraňuje přístupu vzduchu. Jakmile ale sáček otevřete, dostane se do něj kyslík, který zde už zůstane. Sáček tak nestačí jen smotat a zajistit kolíčkem.

2. Skladování na kuchyňské lince

Kuchyňská linka je pro uskladnění kávy snad nejméně vhodným místem. Obvykle zde svítí ostré světlo z LED pásku, poblíž trouby, varné desky nebo spotřebičů je zbytečně velké teplo a při vaření nebo mytí nádobí zase vlhko. Všechny tyto faktory urychlují oxidaci a podobně skladovaná káva se kazí už za pár dní. 

3. Uchovávání v lednici či mrazáku

Na internetu koluje spousta tipů o tom, že káva zůstane déle čerstvá, když ji skladujeme v lednici. Podmínky jsou zde o něco lepší než na kuchyňské lince. Je v ní chladno a tma. V lednici je však velmi vysoká vlhkost, takže pokud nemáte kávu uloženou ve vakuovém nebo vzduchotěsném obalu, skladování v lednici se také vyhněte. 

Používání krásných, často průhledných, skleněných nebo keramických dóz je sice estetické, ale často nepraktické. Pokud dóza není absolutně vzduchotěsná a navíc je čirá, vystavujete kávu jak vzduchu, tak i světlu. Z estetického doplňku se rázem stává největší nepřítel chuti.

Základem je skladování v uzavřené nádobě , ...

Jak kávu skladovat správně

Správné skladování není žádná věda, ale vyžaduje dodržení jednoduchého pravidla, konkrétně zabránit přístupu vzduchu, světla, tepla a vlhkosti. Po otevření kávu vždy přesypeme do čisté, neprůhledné nádoby. Ideální jsou speciální kávové dózy s jednocestným ventilem a těsněním nebo vakuové dózy, které umí odsát přebytečný vzduch uvnitř.

Takto uzavřenou dózu pak postavíme na tmavé, suché a chladné místo. Ideální je například police ve spíži. Vždy se vyvarujte míst s blízkým zdrojem tepla, kterým není jen sporák, ale i spotřebiče nebo třeba bojler či topení. 

Posledním tipem je nákup celých zrn kávy. Z těch odeberte vždy před přípravou a čerstvě je namelte. Mletá káva totiž oxiduje podstatně rychleji, už za pár dní ztrácí chuť, barvu i vůni. Melte vždy takové množství, které potřebujete na daný šálek.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Domácnost Tipy Kuchyně
Zdroj: fajntipy.cz, marthastewart.com, realsimple.com




Nejnovější z kategorie


Češi špatně skladují kávu. Přichází tak o chuť i aroma během pár dnů

Prachovka už je poněkud zastaralý pomocník

Nejčastější chyba, kvůli které odchází sušičky do servisu. Filtr žmolků nestačí jen vysypat

Opakované vaření stejné vody ve varné konvici může způsobit problémy

Lidl nabízí hit letošní zimy za pár stovek

Pavouci se v domě mohou držet na určitých druzích rostlin.

Nářečí z různých koutů Česka dá 10/10 jen minimum lidí

Jedna chyba vám zničí půdu ještě dřív, než začnete sázet

Dlouhé a časté otevírání lednice zbytečně zatěžuje kompresor i ventilátor.

Poznáte spotřebič na obrázku?

Jak vyčistit koberec bez tepovače

Tahle drobnost vám může ušetřit peníze

Lidl nabízí šikovného úklidového pomocníka

Kam nikdy neumisťovat zelené pokojovky doma?

Jak často prát ručníky?

Jaký dezert připravit na Silvestra?

Některé ozdoby jsou podle feng-šuej chyba

Smažit rybu na teflonu je strašná chyba

Lidl vytáhl další trumf

Rozložitelné stoly se přizpůsobí i malému prostoru

Z čeho se vyrábí nábytek z IKEA?

Chalupy a chaty mají specifické nároky na vytápění.

Chlebíčky jsou českou klasikou.

Letos zkuste vsadit na jiný typ vánočního stromečku.

Dostupnost bydlení je v České republice žalostná.

Digestoř zabudovaná do varné desky dnes soupeří s klasickými modely

Balící papír jako zrádná vánoční past

Některé bytové doplňky ze socialismu by pamětníci poznali i ze spánku

Tyto rostliny vnášejí do bytu život

Cukrovinku si můžete vychutnat třeba na vánočních trzích.



Nejnovější
Nejnovější