Češi kazí drahou kávu hned po otevření. Kvůli jediné chybě ztrácí chuť i vůni už během prvních pár dnů
Koupili jste si nedávno drahou, výběrovou kávu s lákavým popisem chutí a vůní, ale při přípravě desátého šálku je už úplně jiná? Na vině je pravděpodobně špatné skladování. I sebelepší káva totiž snadno oxiduje, což negativně ovlivní její chuť a aroma.
Češi si v posledních letech na kvalitní kávu velmi potrpí. Kromě návštěv vybraných kaváren si tak kupují kávovary a výběrovou kávu i domů. Jenže právě tady často nastává zklamání. Kvalitní kávu si totiž lidé sami ničí nevhodným uskladněním. Stejně jako u jiných potravin, ani zde není datum spotřeby rozhodující, když už sáček otevřeme. Již během několika dnů se mění chuť a vůně a investice do drahého nápoje spíše zamrzí.
Čtyři jezdci kávové apokalypsy
Chuť kávy, kterou milujeme, tvoří stovky těkavých aromatických látek. Tyto látky jsou extrémně citlivé na vnější vlivy. Existují čtyři hlavní faktory, které na kávu útočí a ničí ji nejrychleji. Tím prvním je vzduch, který spouští proces oxidace. Jde o stejný proces, který způsobí, že rozkrojené jablko zhnědne nebo že kov zrezaví. U kávy ovlivní oxidace tuky v zrnech. Ty se rychle rozkládají a zrna tak žluknou.
Dalším problémem je světlo. Přímé UV záření totiž oxidaci výrazně urychluje a způsobuje rozklad chemických sloučenin v kávě. Právě tento proces nejvíce ovlivňuje změnu chuti. To stejné platí i pro teplo. Při vyšší okolní teplotě rychleji unikají těkavé látky a čím teplejší okolí je, tím rychleji se káva kazí.
Posledním faktorem, který umí oblíbený kofeinový nápoj zničit, je vlhkost. Káva je totiž hygroskopická. To znamená, že velmi snadno absorbuje vzdušnou i běžnou vlhkost nebo pachy ze svého okolí. Navlhlá zrna pak způsobují mdlou, zatuchlou a “nečerstvou” chuť připravené kávy.
Chyby, kvůli kterým se káva rychle zkazí
Následující chyby dělá opravdu hodně lidí, kteří si připravují kávu doma.
1. Ponechání v původním otevřeném obalu
Původní obal je skvělý pro uchování čerstvosti, ovšem jen do chvíle, než ho otevřeme. Obal u kvalitních káv často obsahuje takový malý “ventil”, který umožňuje únik CO2 a zabraňuje přístupu vzduchu. Jakmile ale sáček otevřete, dostane se do něj kyslík, který zde už zůstane. Sáček tak nestačí jen smotat a zajistit kolíčkem.
2. Skladování na kuchyňské lince
Kuchyňská linka je pro uskladnění kávy snad nejméně vhodným místem. Obvykle zde svítí ostré světlo z LED pásku, poblíž trouby, varné desky nebo spotřebičů je zbytečně velké teplo a při vaření nebo mytí nádobí zase vlhko. Všechny tyto faktory urychlují oxidaci a podobně skladovaná káva se kazí už za pár dní.
3. Uchovávání v lednici či mrazáku
Na internetu koluje spousta tipů o tom, že káva zůstane déle čerstvá, když ji skladujeme v lednici. Podmínky jsou zde o něco lepší než na kuchyňské lince. Je v ní chladno a tma. V lednici je však velmi vysoká vlhkost, takže pokud nemáte kávu uloženou ve vakuovém nebo vzduchotěsném obalu, skladování v lednici se také vyhněte.
Používání krásných, často průhledných, skleněných nebo keramických dóz je sice estetické, ale často nepraktické. Pokud dóza není absolutně vzduchotěsná a navíc je čirá, vystavujete kávu jak vzduchu, tak i světlu. Z estetického doplňku se rázem stává největší nepřítel chuti.
Jak kávu skladovat správně
Správné skladování není žádná věda, ale vyžaduje dodržení jednoduchého pravidla, konkrétně zabránit přístupu vzduchu, světla, tepla a vlhkosti. Po otevření kávu vždy přesypeme do čisté, neprůhledné nádoby. Ideální jsou speciální kávové dózy s jednocestným ventilem a těsněním nebo vakuové dózy, které umí odsát přebytečný vzduch uvnitř.
Takto uzavřenou dózu pak postavíme na tmavé, suché a chladné místo. Ideální je například police ve spíži. Vždy se vyvarujte míst s blízkým zdrojem tepla, kterým není jen sporák, ale i spotřebiče nebo třeba bojler či topení.
Posledním tipem je nákup celých zrn kávy. Z těch odeberte vždy před přípravou a čerstvě je namelte. Mletá káva totiž oxiduje podstatně rychleji, už za pár dní ztrácí chuť, barvu i vůni. Melte vždy takové množství, které potřebujete na daný šálek.

























































