EnergoZrouti.cz

„Bylo by lepší, kdybychom se aut zbavili úplně,“ říkají odborníci na mobilitu

  
Martin Bárta
22. 5. 2024 ▪ 09:18

Bude budoucnost úplně bez aut? Podle vědeckého moderátora německého pořadu Terra X by tomu tak mělo být. Elektromobily, na které dnes spoléháme, budou snižovat pouze emise. Další problémy, jako je stále houstnoucí doprava, kolony a znečištění ovzduší dalšími látkami, ale elektromobilita nevyřeší.

Ulic, do kterých už nyní není možné vjet autem v evropských metropolích přibývá. Skončí do budoucna auta úplně?
Ulic, do kterých už nyní není možné vjet autem v evropských metropolích přibývá. Skončí do budoucna auta úplně?
Foto: Unsplash

Otázka budoucnosti mobility je v současnosti aktuálnější a naléhavější. V dokumentu německé televize ZDF, který moderuje vědecký novinář a televizní moderátor Harald Lesch, se toto téma probírá do hloubky. Lesch zkoumá německé silnice a diskutuje širokou škálu možných řešení od elektromobilů po superbloky. Nakonec dospívá ke střízlivému závěru: samotný přechod na elektromobily nestačí. Možná je čas zamyslet se nad radikálnějším řešením – zbavit se aut úplně.

„Pokud se dnes chcete v Německu dostat z bodu A do bodu B, musíte mít opravdu pevné nervy,“ říká Lesch. V dokumentu Terra X s názvem „Nemohli bychom v budoucnu jezdit uvolněněji? Být mobilní rychleji a ještě šetrnější ke klimatu?“ zkoumá Lesch různé možnosti, jak by mohla vypadat mobilita budoucnosti. Je přesvědčen, že musí existovat způsob, jak tento cíl dosáhnout.

Jednou z hlavních myšlenek dokumentu přitom je, že elektromobilita je schůdnou možností. „Když se podíváte na fakta, je to zcela jasné: budoucnost na silnici bude elektrická,“ uvádí v dokumentu Lesch. Emise z elektromobilů jsou po celou dobu jejich životnosti výrazně nižší než u vozidel se spalovacími motory. Technologický pokrok, jako například elektromobil na Technické univerzitě v Mnichově, který dokáže ujet až 600 kilometrů bez zastavení, ukazuje, že omezený dojezd elektromobilů by mohl být brzy problémem minulosti.

Avšak podle Lescha a dalších odborníků které dokument zmiňuje, jako je dopravní výzkumnice Dr. Laura Gebhardtová, přechod na elektromobily sám o sobě většinu našich problémů nevyřeší. „I kdybychom všech našich téměř 50 milionů aut nahradili elektromobily, mnoho našich problémů by nebylo vyřešeno. Stále máme dopravní zácpy, nedostatek místa a klesající kvalitu života,“ upozorňuje Gebhardtová. Lesch dokonce tvrdí: „Bylo by lepší, kdybychom se aut úplně zbavili!“

Po druhé světové válce se mnohá německá města proměnila ve skutečné automobilové ráje. Nyní je ale podle odborníků čas vzít si města zpět. Ale jak přesvědčit lidi, aby se vzdali svých aut? Podle Gebhardtové existují dva způsoby, jak přimět společnost k přehodnocení: „Můžete zatraktivnit jiné dopravní prostředky. Nebo můžete učinit náklady a všeobecné podmínky tak neatraktivní, že se rozhodnu proti.“

Jedním z možných řešení je plánování měst bez aut. Barcelona je příkladem úspěšného modelu s tzv. „superbloky“. Tyto oblasti omezují dopravu na rychlost chůze a umožňují jízdu pouze v jednosměrných ulicích. Některé ulice jsou dostupné pouze pěšky nebo na kole, což vylučuje průchozí provoz. Ačkoli tento koncept při svém zavedení vyvolal protesty, dnes jsou podle průzkumů lidé v superblocích výrazně šťastnější.

„Způsob jakým se dopravujeme je přitom do jisté míry otázkou psychologie,“ shrnuje Lesch. V dokumentu tak požaduje rozšíření cyklostezek, posílení veřejné dopravy a nabídku dopravních konceptů lidem ve venkovských oblastech, aby se obešli bez auta. Také navrhuje zavedení omezení rychlosti.

Je čas na radikální změnu v dopravě. „Musíme zvládnout vytlačit auta z veřejných prostranství a vrátit lidi do středu veřejného prostoru,“ vysvětluje Lesch. Dodává, že tento krok by byl lepší pro nás, pro klima, pro naše zdraví a umožnil by nám se pohybovat efektivněji. Leschovo poselství je jasné: budoucnost mobility by mohla být bez aut, a to by mohlo přinést mnohem více výhod, než si dnes dokážeme představit.




Štítky: Auto Doprava Automobily Elektromobil Autodoprava Automobilita Mobilita
Zdroj: ZDF