Bublinky v mléku po otevření. Málokdo ví, co znamená a zda je takové vejce bezpečné k jídlu
Kravské mléko většina domácností používá dnes a denně, ne každý ale ví, jak ho správně skladovat, aby vydrželo co nejdéle čerstvé. Jak poznáte, že se ještě hodí k pití, a kdy už byste ho v zájmu zdraví raději neměli konzumovat? Proberme si hlavní znaky, které to napoví.
Lidé často ukládají mléko do dveří lednice, protože tam hezky zapadne a je vždy snadno po ruce. Právě toto umístění je ale nejméně vhodné, neboť prostor ve dveřích je v chladničce tou nejteplejší zónou. Když teplota v kuchyni stoupne, ať vlivem vaření, přetápění nebo parného léta, horko se opírá do dveří lednice a choulostivé potraviny v nich uložené se začnou kazit. Mléko bývá na řadě první. Vyplatí se ho proto uložit do stejné police s jogurty a dalšími mléčnými výrobky.
Mějte také na paměti, že datum spotřeby uvedené na obale platí jen v případě, že jste lahev či krabici s mlékem dosud neotevřeli. Jakmile jednou odšroubujete víčko, měli byste mléko zkonzumovat do dvou dnů, jakkoli ho uchováváte v chladu.
Bublinky prozradí bakterii
Mléko se vám ovšem nemusí zkazit jen doma, stane se, že si ho přinesete zkažené už z obchodu. Možná bylo špatně skladováno, nebo jste přehlédli datum spotřeby. V každém případě je nutné vědět, kdy ho ještě lze uplatnit v kuchyni a kdy je bezpečnější ho nemilosrdně vyhodit.
Prvním náznakem, že se s mlékem děje něco nekalého, bývají bublinky. Ty se někdy objeví i ve zcela čerstvém mléce, kterým jste cestou v obchodu trochu zatřásli, v takovém případě je ale doprovází i pěna. My teď máme na mysli bubliny, které se tvoří při procesu fermentace způsobeném bakteriemi. Tento stav už v pořádku není, naštěstí ho ale provázejí i další varovné jevy, které nám udeří do očí – či spíše do nosu.
Nelibá vůně
Zkyslé mléko prozradí typický kyselý zápach, který se od vůně čerstvého mléka výrazně liší. Je podobný vůni kyselé smetany, ale není příjemný a u mléka určeného k pití je naprosto nežádoucí. Pokud tento zápach po otevření krabice či lahve zaznamenáte, mléko už nepijte. Místo toho jej podrobte dalšímu zkoumání, abyste zjistili, zda ho ještě můžete uplatnit v kuchyni jinak.
Nalijte ho do průhledné sklenice a posuďte jeho barvu. Pokud je stále krásně bílá jako čtvrtka papíru, mléko lze ještě použít k vaření a pečení. Můžete ho uplatnit v palačinkách, lívancích, buchtách a bábovkách nebo všude, kde v receptu nahradí kefír. Vysoká teplota případné bakterie zlikviduje a upečené výtvory bude bezpečné jíst.
Kdy už mléko raději vylít
Jestliže je ale barva mléka mdlá nebo nažloutlá a u dna lahve se tvoří hrudky, znamená to, že je už nadobro zkažené a z kuchyně bude muset pryč. Rozdíl mezi lehce zkyslým a zkaženým mlékem poznáte i po chuti: Je-li hořká nebo má mýdlovou pachuť, mléko je na vyhození.
Konzumace zkaženého mléka může mít nepěkné následky. V lepším případě to bývají žaludeční potíže a průjmy, v tom horším nákaza salmonelou. Nejhůře to odnášejí staří lidé, malé děti a osoby se sníženou imunitou, které mohou skončit i v nemocnici.
Test s jedlou sodou
Může se stát, že hrdlo lahve je cítit nakyslým odérem, ale mléko nalité do sklenice zápach nenese a chutná ještě dobře. Pokud si nejste jisti, zda je už kyselé, zkuste ho otestovat za pomoci jedlé sody. Ta totiž s čerstvým mlékem vůbec nereaguje, zato prozradí kyselost.
Jedlou sodu nasypte do mističky a zalijte ji lžící testovaného mléka. V případě, že v něm už bakterie vytvořily kyselinu mléčnou, směs zašumí a vybublá. Je-li mléko čerstvé, nic se nestane.
Tip: Zkyslé mléko může posloužit k pohnojení pokojových rostlin milujících kyselejší substrát nebo k obohacení kompostu. Domácí hnojivo se vyrábí smícháním zkyslého mléka s vodou v poměru 1:1. Někdo nakyslé mléko dokonce doporučuje jako pleťovou masku, ale vzhledem k jeho nelibému zápachu to asi nebude kosmetická kúra pro každého. Můžete s ním ale zkusit vyčistit obklady nebo vodovodní baterie od vodního kamene. Díky své kyselosti má podobné účinky jako ocet.


























































