Britská firma našla na první pohled nevábný způsob, jak prodloužit životnost silnic

  
Markéta Bártová
26. 2. 2022 ▪ 15:59

Pro mnohé odpudivé použité dětské pleny, pro jiné způsob jak snížit množství odpadu a zároveň zvýšit odolnost silnic. Britská firma v pilotním projektu použila vlákna z dětských plen jako součást silnice.

Silnice
Silnice

Výstavba silnic a jejich neustálé opravy patří mezi jednu z energeticky, ale i ekologicky velmi náročných oblastí, jež si zaslouží další vývoj. Každý způsob, který napomůže prodloužit životnost vozovek by tak mohl být i velkým přínosem a finanční úsporou nejen pro obyvatele a státní rozpočty. A právě jeden z nových způsobů, jak prodloužit životnost silnic našla britská firma NappiCycle.

Špinavá práce, která může přinést mnoho benefitů

Pokud se vám zdá, že vám název společnosti NappiCycle připomíná spíše název dětské hračky či pohádky o recyklaci, nejste zase tak daleko od pravdy, a to minimálně co se dětí týče. NappiCycle totiž hledá způsoby, jak využít obrovské množství použitých dětských plen, které po celém světě každý rok v obrovském množství končí na skládkách či ve spalovnách odpadů.

Ačkoliv by se tak práce vývojářů společnosti dala zařadit mezi ty označované jako špinavá práce, jejich výsledky zatím vypadají dobře. Podle společnosti by totiž silnice, které budou využívat vlákna z dětských plen, mohly vydržet až dvojnásobek své současné životnosti, což by přineslo obrovské úspory.

Firma navíc nezůstala jen u laboratorních pokusů či návrhů. Díky dotaci 180 tisíc liber (5,2 milionu korun) se již její speciální materiál obsahující vlákno z dětských plen objevil na úseku britské dálnice A487 mezi městy Aberystwyth a Cardigan.

Ve zkušebním provozu jsou tak na silnici využita vlákna z plen jako součást bitumenu (živice), jež spojuje asfaltový povrch. Pokud bude zkouška úspěšná, půjde jak o dobrou zprávu při opravách a výstavbě silnic tak i způsob, jak redukovat množství odpadu, který z použitých hygienických plen, jež nejsou recyklovány vzniká.




Štítky: Doprava Spojené království Recyklace Hygiena NappiCycle
Zdroj: RED