Ani lékaři tomu nemohli věřit: Oblíbený nápoj Čechů skrývá látku, která posiluje srdce i játra. Stačí pár doušků denně
Srdce a játra se řadí mezi nejvýznamnější orgány, které je v lidském těle možné najít. Proto je důležité se o tyto orgány co nejlépe starat.
Podporovat jejich vitalitu můžete mimo jiné například pouhým pitím určitého nápoje, který je v České republice i mnoha jiných zemích mimořádně oblíbený. O který nápoj se konkrétně jedná a z jakého důvodu dokáže pozitivně ovlivnit jaterní i srdeční činnost?
Nápoj s tisíciletou tradicí, který je v určitých státech dokonce považován za kulturní symbol
Nápoj, o kterém je řeč, představuje zelený čaj. Jeho kořeny sahají až do starověké Číny. Tam jej údajně zcela náhodou objevil tamější císař Shen Nung, když mu do vařící vody vítr zavál listy divoce rostoucí rostliny. Jednalo se konkrétně o rostlinu Camellia sinensis. Tento příběh se údajně odehrál již ve 3. tisíciletí př. n. l.
Je nicméně třeba podotknout, že moderní historici tento údaj nepovažují za spolehlivý. Není sice vyvrácen a možná se skutečně jedná o pravdivý příběh, avšak první věrohodné záznamy o čaji pocházejí až z 3. stol. př. n. l. (rovněž z Číny).
Později se čaj rozšířil do Japonska, a to přibližně v 9. stol. n. l. Právě v těchto dvou zemích je tento nápoj považován za kulturní symbol.
Dnes již zelený čaj konzumují lidé takřka po celém světě, přičemž mnohdy nemají sebemenší tušení, že tím podporují zdraví svých jater a kardiovaskulárního systému.
Vliv zeleného čaje na zdraví srdce a cév
Díky dlouhotrvající a mimořádně rozsáhlé japonské studii, které se účastnilo více než 40 000 dobrovolníků, bylo zjištěno, že pravidelná konzumace zeleného čaje dokáže signifikantně prodlužovat délku života.
Když se autoři snažili přijít na to, proč tomu tak je, zjistili, že u pravidelných konzumentů zeleného čaje docházelo k rapidnímu snížení pravděpodobnosti rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Tím se přirozeně snížil i počet úmrtí na choroby srdce a cévního systému.
Jelikož byla tato japonská studie velice rozsáhlá, o jejích výsledcích takřka nelze pochybovat. Přesto existují ještě další výzkumy, které došly k podobným závěrům.
Například ve studii, která probíhala v Nizozemsku, byla sledována souvislost mezi množstvím konzumovaného zeleného čaje a výskytem infarktů. Vědci došli k závěru, že již pouhých 375 mililitrů tohoto čaje denně dokáže snížit riziko rozvoje srdečního infarktu až o 43 %.
Široké metaanalýzy pak zjistily, že konzumace extraktů ze zeleného čaje může vést ke zlepšení lipidového profilu. Snižuje množství „škodlivého“ LDL cholesterolu a naopak zvyšuje množství „zdravého“ HDL cholesterolu.
Vědci tyto pozitivní efekty spojují s flavonoidy, především pak takzvanými katechiny, které se v zeleném čaji vyskytují ve významném množství. Katechiny se mohou pyšnit mimořádně silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky.
Zelený čaj a játra
U příznivého vlivu na kardiovaskulární systém však výčet pozitiv zeleného čaje nekončí. Konzumace tohoto nápoje dokáže rovněž prospívat játrům.
Konkrétně dokáže snižovat hromadění tuku v játrech a tím zároveň potlačovat rozvoj onemocnění tohoto orgánu. To potvrzuje hned několik studií. Za vším stojí katechiny.
Jak poznat kvalitní zelený čaj a jaké množství tohoto nápoje můžete denně vypít?
Při výběru zeleného čaje byste se měli v první řadě zaměřit na barvu nálevu. Nápoj by měl být světle zelený a průzračný. Pokud jste si pořídili zelený čaj od určité značky a tyto známky nevykazoval, znovu si jej již nepořizujte.
Čaj si však můžete otestovat již v obchodě. Stačí k němu přivonět: kvalitní čaj by měl vonět jemně a „travnatě“, rozhodně by neměl vykazovat známky hořkosti či zatuchnutí.
Ve třetí řadě je vhodné klást důraz i na formu. Platí, že sypané čaje bývají zpravidla kvalitnější než nálevové sáčky.
Co se množství týče, každý den je vhodné vypít alespoň 300 mililitrů, nicméně někteří odborníci doporučují jako ideální množství dva až tři středně velké šálky denně. Maximálně byste pak podle FDA měli konzumovat 8 šálků zeleného čaje denně.