Tuto volbu v lednici má zapnutou většina lidí a ani o tom neví. Kvůli ní vám potichu roste účet za elektřinu
Většina lidí nad provozem lednice nijak zdlouhavě nepřemýšlí. Čas od času ji zbavíme nečistot, ale žádné další kroky nepodnikáme. Málokdo proto tuší, že v ní často mohou běžet určité funkce, které mají vliv na spotřebu elektřiny.
Ačkoliv by to mnohé nenapadlo, i lednice může být kvůli tomu nenápadným viníkem, proč jsou naše měsíční účty za elektřinu vyšší. Vzhledem k tomu je vhodné se na nastavení lednice blíže zaměřit a případně jej upravit podle vašich potřeb.
Praktické funkce, které zvyšují spotřebu elektřiny
Moderní chladničky zpravidla nabízejí funkci rychlého chlazení nebo mrazení. V závislosti na konkrétním modelu mohou být tyto režimy pojmenované například jako Power Cool, SuperCool, Power Freeze nebo SuperFrost. Ačkoliv se názvy liší, jejich princip je v zásadě stejný.
Tyto režimy jsou totiž určeny pro rychlé zchlazení nebo zmrazení většího množství potravin. Výrobci zpravidla doporučují jejich použití v momentě, kdy do lednice ukládáte větší množství potravin, typicky po nákupu. Tehdy chcete, aby si i uložené potraviny držely stále nízkou teplotu a nedocházelo k jejich částečnému oteplení vlivem nových surovin.
Pokud však tyto funkce zůstanou běžet dlouhou dobu, kompresor jede naplno a spotřeba energie dramaticky roste. U některých spotřebičů se nastavení po určité době vrátí do normálu automaticky. U některých modelů ale naopak může být nutné ruční vypnutí funkce. Pokud na to zapomenete a funkci necháte běžet dlouhodobě, může být výsledná spotřeba energie i dvojnásobná. K vypnutí zpravidla poslouží ovládací panel nebo displej, který bývá součástí moderních lednic. Funkce bývá často označena přímo ikonou (v podobě sněhové vločky, mrazu, “SF”, “Super” a podobně).
Vhodně zvolená teplota je klíčem k efektivnímu provozu
Náklady na provoz lednice mohou samozřejmě zvyšovat i další zvyky. V této souvislosti lze hovořit například o příliš nízké teplotě chlazení nebo mrazení. Je totiž třeba si uvědomit, že každý stupeň chlazení pod doporučenou hodnotou zvyšuje spotřebu elektřiny. U mrazáku je přitom tento rozdíl ještě markantnější než u lednice. Pokud chladíte nebo mrazíte na příliš nízkou teplotu, může spotřebič v konečném důsledku spotřebovávat i o 10 % více energie.
Podle odborníků je ideálním kompromisem mezi bezpečným skladováním potravin a spotřebou elektřiny nastavení na +4 až +5 °C v lednici. V mrazáku byste pak měli držet teplotu –18 °C. Nižší teploty (–20 °C nebo –22 °C) výrazně zvyšují spotřebu. Trvanlivost potravin přitom prodlužují jen minimálně. Na druhou stranu u vyšších teplot již může být ohrožena bezpečnost dlouhodobého skladování potravin.
Zkontrolujte těsnění
Na spotřebu elektrické energie má přímý vliv i stav těsnění. Proto je na místě se pravidelně zaměřit na jeho kontrolu a případně včasnou výměnu. Pokud totiž těsnění není v pořádku, chladný vzduch může v určité míře unikat ven a chladnička tak musí vynaložit více energie pro dosažení optimální teploty. Netěsnící dvířka zároveň vedou k tvorbě námrazy uvnitř, což způsobuje, že kompresor musí pracovat intenzivněji.
Přehodnoťte používání výrobníku ledu
Výrobník ledu se může na první pohled zdát jako mimořádně praktický pomocník, po kterém řada lidí touží. Ve skutečnosti se však může jednat o skrytého “žrouta” elektrické energie. Aby totiž tento systém fungoval, musí se zásobník s vodou udržovat na velmi nízké teplotě. Kompresor častěji spouští jednotlivé mrazicí cykly, aby se neustále tvořil led, což má samozřejmě vliv na spotřebu energie. Pokud tedy chcete ušetřit a zároveň se nechcete vzdát ledových nápojů, můžete zvážit používání klasického tvořítka na led.