Tchyně přestala kupovat drahé čističe. Používá teď na dřez tyto 3 věci z kuchyně a zašlý dřez se leskne více než nový

     
Martina Minaříková
1. 10. 2025 ▪ 11:22

Nerez je z hlediska kuchyňských dřezů jedním z nejpoužívanějších materiálů. Je hygienický, odolný a poměrně snadno se udržuje. I přes pravidelnou péči na něm mohou ulpět různé skvrny, mastnota nebo pozůstatky vodního kamene. Nemusíte však hned sahat po drahých umývacích prostředcích, stačí zásoby z vaší komory.

K čištění dřezu v kuchyni lze využít i suroviny ze spíže.
K čištění dřezu v kuchyni lze využít i suroviny ze spíže.
Foto: Shutterstock

Jedná se o levné, jednoduché a funkční řešení, které ostatně není žádnou novinkou. Například paní Jaroslava T. z Jihlavy se o něm dozvěděla od své tchyně. „Při jedné návštěvě padla řeč na univerzální účinky jedlé sody. Tchyně si pochvalovala, jak dobrý čisticí prostředek soda je a přitom stojí doslova pár korun. Dokonce s ní začala drhnout i kuchyňský dřez.“ To ovšem není jediný způsob, jak si z domácích zásob vyrobit účinného pomocníka pro úklid. Skvělé účinky má i ocet. Při správném použití dokážou účinně odstranit mastnotu, pachy i vodní kámen.

Jak často dřez čistit

To samozřejmě záleží na tom, jak často ho používáte, respektive co všechno v něm umýváte. Nejde totiž jen o nablýskaný povrch, ale především o splnění vhodných hygienických podmínek. V dřezu totiž často končí zbytky jídla, šťávy ze syrového masa, nečistoty po umývání zeleniny a ovoce nebo po mytí nádobí. To všechno je „vynikající“ živnou půdou pro vznik různých bakterií. Základem je proto důkladné čištění dřezu pokaždé, když ho využijete na umývání syrového masa. Při běžném provozu se doporučuje čistit dřez minimálně jednou týdně.

Osvědčená dvojice

Pro odstranění běžných nečistot vám skvěle poslouží směs ze surovin, které většina z vás má jistě ve svých zásobách. Na mysli máme jedlou sodu, jar a několik kapek citronu. Z popsaných ingrediencí během chvilky vytvoříte jemnou pastu.

Jak na to? Postup je jednoduchý:

  1. Do malé misky nasypte 2 až 3 lžíce jedlé sody.
  2. Přidejte několik kapek jaru a promíchejte, aby vznikla hustší pasta. Poté přidejte ještě pár kapek citronu.
  3. Pastu naneste na povrch dřezu pomocí jemné houbičky nebo měkkého hadříku.
  4. Povrch čistěte krouživými pohyby, abyste odstranili mastnotu i další nečistoty.
  5. Nakonec dřez důkladně opláchněte teplou čistou vodou a vytřete do sucha.
Jedlá soda s jarem vytvoří účinnou pastu. , ...

Nezapomeňte si na práci vzít gumové rukavice. Popsané suroviny samozřejmě nejsou životu nebezpečné, nicméně při delší práci s nimi může dojít k vysušení pokožky. O povrch dřezu se bát nemusíte, jedlá soda sice působí jako jemné abrazivo pro odstranění nečistot, ale nerezový povrch nepoškrábe. Jar spolu s citronovou šťávou zase pomůže odstranit tuky a zároveň se postará o eliminaci nepříjemných pachů.

Velmi důležité je nepřeskakovat poslední bod, tj. vysušení dřezu do sucha. Když byste se rozhodli dřez nechat pouze oschnout, vytvoří se na něm později nevzhledné mapy od vody.

Praktický ocet

Pokud se ve své domácnosti potýkáte s tvrdou vodou, pravděpodobně budete také bojovat s bílými skvrnami a usazeninami, které se na kuchyňském dřezu často tvoří. V takovém případě vás může zachránit ocet. Na začátek je důležité upřesnit, že pro úklid je daleko vhodnější bílý ocet, který disponuje vyšší koncentrací kyseliny octové a tudíž má větší čisticí sílu. Konkrétně na usazený vodní kámen (a to klidně i letitý) je skvělá kombinace bílého octa a kyseliny citronové.

Jak na to? Postup je jednoduchý:

  1. Dávku bílého octa (klidně půl až jeden litr) zahřejte v hrnci a rozpusťte v něm dvě lžíce kyseliny citronové.
  2. Do hotové směsi posléze namočte staré hadry a nechte je chvíli nasáknout.
  3. Takto namočenými hadry obložte místa postižená vodním kamenem a nechte zhruba dvě hodiny působit.
  4. Posléze vodní kámen jemně odstraňte houbičkou, půjde krásně dolů.
K úklidu je vhodnější bílý ocet. , ...

Na toto si dejte pozor

I když jsou jedlá soda i bílý ocet opravdu spolehlivými pomocníky, ne vždy je jejich použití vhodné. Proto byste měli mít na paměti několik jednoduchých zásad, abyste si v konečném důsledku dřez spíš nepoškodili, než ho zbavili nečistot.

Předně je důležité vědět, z jakého materiálu váš dřez přesně je. Pokud ho máte zhotovený z mramoru nebo třeba vápence, ocet rozhodně nepoužívejte. Mohl by tyto přírodní kamenné materiály poškodit. Na nerezový dřez ho sice použít můžete, ale nikdy nedrhněte dřez drátěnkou, daleko lepší variantou jsou jemné houbičky nebo hadříky.

Rozhodnete-li se používat domácí čisticí prostředky, už je nemíchejte s dalšími chemickými látkami obsahujícími chlor. Na mysli máme například Savo. Kombinace těchto přípravků by totiž mohla vypouštět nebezpečné výpary, které by vám mohly uškodit. A v neposlední řadě nezanedbávejte pravidelnou údržbu kuchyně. Jedlá soda ani bílý ocet nezaručí nehynoucí lesk navždy, je třeba ho pravidelně udržovat.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Jedlá soda Ocet úklid bez chemie
Zdroj: toprecepty.cz, ireceptar.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější