Staré pánve nevyhazujte. Jednoduchým trikem je za 3 minuty zbavíte připálenin i bez drhnutí
Pokud při generálním úklidu kuchyně narazíte na staré pánve, můžete mít tendenci je vyhodit a raději nahradit novějšími kusy. Ve skutečnosti jim lze vrátit nový život. Během pár minut tak můžete toto kuchyňské vybavení vyčistit a zbavit připálenin.
Možná se vám už někdy stalo, že jste jídlo připálili a vzniklé usazeniny vám nešly dobře vyčistit. Naštěstí ale existují jednoduché triky, díky nimž lze i s těmito pánvemi znovu vařit.
Každá pánev si žádá specifický přístup
Ze všeho nejdříve je důležité upozornit, že neexistuje univerzální způsob, jak pánve vyčistit. Každý materiál má totiž pochopitelně jiné vlastnosti a v závislosti na tom vyžaduje specifickou péči. Zatímco u jednoho typu pánve může daný postup fungovat, jinému typu můžete naopak uškodit. V českých domácnostech jsou přitom nejrozšířenější teflonové, nerezové, litinové a keramické pánve.
Teflonové pánve nikdy nedrhněte drátěnkou
Pokud se připáleniny objevily u teflonové pánve, k jejich čištění nikdy nepoužívejte drátěnku nebo abrazivní houbičku. Povrch byste totiž mohli nenávratně poškrábat a poškodit. Ze stejného důvodu nelze na tyto pánve použít třeba kuchyňský nožík k odloupnutí připáleniny.
Teflon je nepřilnavý povlak vytvořený z teflonové (PTFE) vrstvy, která je poměrně tenká a velmi náchylná na poškrábání. Jakmile se tento materiál naruší, ztrácí svoje vlastnosti. Při hrubším narušení může být používání takové pánve značně rizikové, protože se do pokrmů mohou uvolňovat malé části povrchu.
Jak správně postupovat:
-
Připáleninu se nejprve snažte změkčit. Pomůže, když do pánve nalijete vodu s malým množstvím saponátu a vše na mírném plameni krátce zahřejete (stačí 3 minuty).
-
Nečistoty by se měly uvolnit, poté stačí povrch setřít měkkou houbičkou.
U nerezové pánve pomůže jedlá soda a ocet
Nerezová pánev není na čištění tak citlivá, přesto je třeba držet se určitých pravidel. Odborníci však doporučují vyhnout se používání příliš silných kyselin (například příliš koncentrovaného octu), aby nedošlo ke zmatnění povrchu.
Jak správně postupovat:
-
Dno pánve zalijte vodou.
-
Přidejte trochu octa, poté jedlou sodu a krátce povařte.
-
Připálenina se uvolní a půjde snadno otřít měkkou houbičkou.
Pokud se jedná o silnější nečistoty, můžete k čištění použít speciální prášek na nerez.
U litinových pánví si vezměte na pomoc sůl
Mnozí kuchaři nedají dopustit na litinové pánve, které se rovnoměrně zahřívají. Pokud dojde ke vzniku připálenin, můžete si pomoci hrubou kuchyňskou solí. Má krystalky, které mechanicky uvolní připáleniny z povrchu. Zároveň ale sůl není tak agresivní, aby poškodila litinový povrch jako například některé chemické prostředky.
Jak správně postupovat:
-
Malé množství hrubozrnné kuchyňské soli nasypte na dno pánve.
-
Přidejte pár kapek vody a připáleniny otírejte papírovou utěrkou nebo houbičkou.
-
Pokud je připálenina silná, krátce povařte vodu se solí přímo v pánvi.
-
Poté pánev důkladně osušte. Litinová pánev by nikdy neměla stát dlouho ve vodě, jelikož by mohla začít rezavět.
U keramických pánví si dejte pozor na poškrábání povrchu
Čištění keramických pánví by mělo probíhat podobně jako u nerezových pánví. To znamená, že do pánve nalijete teplou vodu s trochou jedlé sody, necháte několik minut působit a poté setřete.
Také u keramických pánví přitom platí, že byste neměli používat drátěnky nebo abrazivní houbičky, které by mohly povrch nenávratně poškrábat a zničit.
Čím vyčistit spodní vnější část pánve
I když je pánev uvnitř čistá, mohou nečistoty ulpívat zvenčí na spodní části. Usazuje se zde mastnota, připálený olej i nánosy z vařiče. U většiny pánví je spodní část z nerezové oceli a k jejímu vyčištění lze použít kombinaci jedlé sody a octa.