EnergoZrouti.cz

Sdílená kola v Pardubicích mají novou konkurenci: koloběžky Bolt

  
Markéta Bártová
3. 10. 2020 ▪ 08:59

Možnost půjčování kol zahájili v Pardubicích teprve v květnu, nyní k nim ale přidávají další oblíbenou formu dopravy: elektrické koloběžky společnosti Bolt.

Aplikace Bolt
Aplikace Bolt
Foto: Taavi Rannamets / Bolt

Teprve v květnu spustili pardubičtí provoz sdílených kol ve městě ve spolupráci s firmou NextBike. Nová možnost dopravy si ve městě ihned našla své uživatele, díky čemuž služba po prvních dvou měsících fungování evidovala více jak 7 300 výpůjček. V Pardubicích je tak dostupných 100 kol ve 40 stojanech a prvních patnáct minut jízdy je zdarma.

Aby se ale občanům i turistům ve městě pohybovalo ještě snadněji a klesla zátěž z osobní dopravy, rozjíždí se nově i možnost výpůjčky elektrických koloběžek. Ty pro město spravuje společnost Bolt, která jich na různých stanovištích po městě rozmístí na začátku 150 kusů.

V Praze končili koloběžky ve Vltavě, tomu se chtějí Pardubice vyhnout

Koloběžky bude možné si vypůjčit přes speciální aplikaci a díky spolupráci s městem by nemělo docházet k podobným situacím, které zaznamenala třeba Praha. Tam koloběžky společnosti Lime často končily odložené na místech kde bránily průchodu chodců či průjezdu vozidel. Problémem byli i odpůrci těchto systémů, kteří koloběžky cíleně ničili. Posledním případem zničených koloběžek byl případ dvou mladíků, kteří s koloběžkami sjížděli do Vltavy. Podle serveru Lidovky.cz v tomto případě podala společnost provozující koloběžky trestní oznámení.


Pardubice ale doufají, že k podobným situacím ve městě nebude docházet právě kvůli podmínkám, kterými město jejich provoz reguluje ve spolupráci s provozovatelem systému. Ten navíc nese veškeré náklady na jejich provoz a město tak za jejich umístění nic neplatí tak jako to bývá v případě systémů sdílených kol, které města často dotují.

Koloběžky Bolt mají GPS, zaparkování mimo označená stanoviště se prodraží

Jak společnost Bolt uvádí, každá koloběžka má v sobě zabudovaný GPS čip, je tak možné ji snadno dohledat a zjistit zda není zaparkovaná na nesprávném místě. V případě, že uživatel koloběžku odstaví mimo vyhrazené virtuální stanoviště, které je označené v aplikaci může mu být udělena pokuta až 750 Kč.


Půjčení koloběžky je stejně snadné jako u sdílených kol, stačí jen naskenovat QR kód přímo na koloběžce a jízda může začít. Za minutu jízdy pak uživatelé zaplatí 4 koruny. Po 5 minutách jízdy se pak cena za každou další minutu snižuje na 3 koruny.




Zdroj: MMP