Tenhle retro dezert si pamětníci pamatují z dob nouze a chutná jako dětství. Na Silvestra se po něm jen zapráší
Možná i vy tento dezert znáte ze svého dětství, kdy vám jej připravovala babička nebo prababička. Nebo jste o něm alespoň slyšeli z vyprávění. Chutná skvěle a perfektně se hodí například jako originální silvestrovské pohoštění.
Ačkoliv na silvestra často konzumujeme spíše slané dobroty, mnoho lidí chce svým hostům naservírovat i sladkou tečku. A jelikož klasického cukroví bylo po celé vánoční svátky dost, můžete sáhnout po tomto ozvláštnění.
Dezerty nemusí být vždy drahé a z luxusních surovin
V dnešní době je samozřejmě možné v supermarketech sehnat řadu exotických surovin, které mohou sváteční tabuli jednoznačně ozvláštnit. Dříve ale byla situace jiná. Lidé se museli spoléhat výhradně na to, co zrovna bylo v obchodech k dostání. Díky tomu popustili uzdu své fantazii a dali vzniknout dezertům, které v dnešní době nemají obdoby. I ty nejjednodušší recepty, které vznikaly z nutnosti a improvizace, však mají dodnes nejvýraznější chuť. Navíc se jedná o nepečený dezert, u kterého nepotřebujete pečicí troubu.
Vyzkoušejte nepečený sladký salám
Jako silvestrovské pohoštění se skvěle hodí něco, co lidé mohou ujídat po malých porcích po celý večer. Právě k tomuto účelu může být nepečený sladký salám ideální. Pokud ve vás název tohoto dezertu vyvolává udivení, není třeba se obávat. S klasickým salámem totiž nemá nic společného. Jedná se o sladkou tečku z několika surovin, které lze navíc obměňovat podle toho, co máte zrovna po ruce.
Salám si připravte ideálně den dopředu, během silvestrovského večera už jej jen nakrájíte. V lednici vám vydrží několik dní, takže pokud se náhodou nesní celý, nemusíte si s tím lámat hlavu.
Ingredience:
-
200 g dětských piškotů
-
100 g másla
-
100 g moučkového cukru
-
2 lžíce kakaa
-
2 lžíce rumu (lze vynechat)
-
2–3 lžíce mléka (dle potřeby)
Postup přípravy:
-
Piškoty rozdrťte nahrubo. Dobře to jde rukou nebo třeba válečkem na těsto. Hrubší kousky piškotů jsou klíčové k tomu, aby salám vytvořil charakteristickou mozaiku po rozkrojení. Pokud byste je rozmixovali na prach, vznikla by spíše jednolitá hmota připomínající těsto nebo paštiku.
-
Změklé máslo utřete s cukrem do hladka.
-
Přidejte kakao a rum a vše dobře promíchejte.
-
Do směsi vmíchejte rozdrcené piškoty.
-
Podle konzistence přidejte mléko. Těsto by mělo být tvárné, ale ne příliš řídké.
-
Směs následně vytvarujte do podoby salámu (tedy do válečku) a zabalte do fólie.
-
Uložte do lednice (ideálně přes noc).
Před krájením nechte salám chvíli povolit. Krájí se na plátky a hodí se ke kávě, čaji i na silvestrovský stůl mezi slané pochutiny.
Jak můžete chuť sladkého salámu ozvláštnit
Základní recept je opravdu jednoduchý a levný. Díky tomu byl během dob nouze velmi oblíbený. Pokud ale budete chtít, můžete si jej pomocí některých ingrediencí ozvláštnit.
-
K tomuto účelu se skvěle hodí například ořechy (vlašské nebo lískové). Stačí je nasekat nahrubo, aby v salámu zůstaly znatelné kousky.
-
Další alternativou může být přidání sušeného ovoce podle vaší chuti (hodí se například rozinky, brusinky, sušené meruňky a podobně).
-
Pokud toužíte po čokoládovější chuti dezertu, můžete do salámu přidat kousky hořké, mléčné nebo bílé čokolády. Skvěle se hodí i kombinace více druhů čokolády pro zajímavější efekt.
-
Vyzkoušet můžete také strouhaný kokos, který nahradí část piškotů nebo se použije na obalení hotového salámu. Změní strukturu i vůni.
-
Pokud zrovna nemáte po ruce rum, můžete jej nahradit i jiným alkoholem (případně jej zcela vynechat). Alternativou může být třeba vaječný likér, amaretto nebo svěží griotka.





























































