EnergoZrouti.cz

Nechte auto doma a svezte se MHD zadarmo. Města chystají akce k Evropskému týdnu mobility

  
Martin Bárta
6. 9. 2023 ▪ 16:59

Nechte auto doma a svezte se veřejnou dopravou zadarmo. Města i kraje chystají kampaně v rámci Evropského týdne mobility. Ten má každoročně podpořit využívání ekologických způsobů dopravy.

Evropský týden mobility přinese spoustu akcí po celé ČR
Evropský týden mobility přinese spoustu akcí po celé ČR
Foto: Unsplash

Podpora veřejné hromadné dopravy se stále častěji objevuje v debatách o snížení individuální osobní automobilové dopravy napříč tuzemskými městy. Upozornit na to, že využití hromadné dopravy může zredukovat dlouhé kolony na silnicích, ale i zlepšit ovzduší v centrech měst chtějí nyní tuzemská města v rámci každoroční akce – Evropského týdne mobility.

22. září se tak mohou lidé v mnoha městech těšit na akce, které mají za cíl podpořit ekologické způsoby dopravy jako je právě veřejná hromadná doprava či větší využívání pěší a cyklistické dopravy.

Mimo osvětových kampaní, akcí pro děti ale chystají města i speciální akce, které se budou snažit řidiče přesvědčit o tom, že veřejná doprava nabízí jak komfort a úsporu času, tak i lepší ovzduší pro města.

Například v Liberci tak už chystají program na náměstí Dr. E. Beneše. Už 18. 9. si tak před libereckou radnicí budou moci lidé nechat seřídit kola i elektrokola. Na místě bude také Tým silniční bezpečnosti, který bude edukovat ve využívání cyklistických přileb, které stále velké množství cyklistů nenosí a ohrožuje tak své zdraví.

Na akci ale budou k dispozici i testovací jízdy se sdílenými koly NextBike, které se v Liberci po několikaleté odmlce opět objevily ve spolupráci s městem.

Stejně jako v Liberci se na Evropský týden mobility chystají i v Plzni. Magistrát společně s provozovatelem městské hromadné dopravy – Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP) totiž chystá na 22. září možnost vyzkoušení místní MHD zdarma. Jedinou podmínkou pro cestování v tento den zdarma, bude podle města vlastnictví řidičského průkazu, kterým se cestující při případné přepravní kontrole prokáže.

„V Plzni máme městskou hromadnou dopravu na celosvětové úrovni. Připojení se k Evropskému týdnu mobility je skvělou příležitostí, jak i řidičům osobních aut ukázat, že veřejná doprava pro ně může být alternativou, která je v řadě případů rychlejší, pohodlnější a levnější,“ říká primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Svézt se úplně zdarma v rámci integrovaného systému Doprava Ústeckého kraje (DÚK) se budou moci 22. září i všichni zájemci v Ústeckém kraji. Pro využití akce si ale podle krajského úřadu musí do 20. 9. 2023 stáhnout aplikaci DÚKapka.

Ukázka z nové kampaně DÚK , Ústecký kraj /...

Ústecký kraj nejen k Evropskému týdni mobility ale připravil i novou osvětovou kampaň, která by měla lidem ukázat výhody využívání hromadné dopravy oproti té individuální. Hlavním motivem kampaně je výrazně nižší produkce emisí skleníkových plynů v případě využití hromadné dopravy oproti té individuální. Celou kampaní pro DÚK provází herec Tomáš Měcháček.

Kraj ke svému tvrzení přidává výsledky zkoumání odborníků z Fakulty dopravní ČVUT. Ti při zkoumání z roku 2022 dokázali, že na referenční trase z centra Ústí nad Labem do centra Děčína ušetří autobus zhruba 40 a vlak více než 55 procent emisí oproti osobnímu vozidlu.




Štítky: Auto MHD Doprava Hromadná doprava Vlaky Autobusy Městská hromadná doprava Plzeň Ústecký kraj