Večeře do 50 korun, která neurazí ani návštěvu. Tchyně byla poprvé potichu a dvakrát si přidala
Vymyslet chutnou a vydatnou večeři s omezeným rozpočtem nebývá jednoduché. Stále rostoucí ceny potravin navíc celou situaci ještě ztěžují. Přesto se dají najít varianty, kterými pohostíte nejen svou rodinu, ale i případnou návštěvu.
S receptem se s námi podělila čtenářka Gabriela K.: „Před výplatou jsme měli hluboko do kapsy, ale čekala nás rodinná návštěva. Na páteční večeři jsem jim připravila jídlo, které mě vyšlo do 50 Kč na porci. Tchyně mě za moje vaření snad poprvé chválila a dokonce si přidala. To se často nestává.“
S omezeným rozpočtem se potýká řada lidí
Omezený finanční rozpočet se rozhodně netýká jen studentů nebo rodičů samoživitelů. Rostoucí ceny nájmů, hypoték, energií i potravin způsobují, že hlouběji do kapsy může mít před výplatou i běžná rodina.
Rovněž předvánoční období bývá často spojeno s výraznějšími náklady nejen za dárky pro rodinu, ale i sváteční pohoštění, slavnostní výzdobu a podobně. Není proto divu, že mnoho domácností přemýšlí, jak za jídlo ušetřit, ale přitom se najíst kvalitně.
Vybírejte z levných potravin, které ale dobře zasytí
Častou chybou je při napjatém finančním rozpočtu sahat po polotovarech s vidinou ušetřených peněz a času. Pravdou ale zůstává, že ve výsledku vás mnohdy vyjdou dráž, méně zasytí a navíc nemáte úplnou kontrolu nad tím, co své rodině servírujete. Často totiž obsahují suroviny, které jsou zcela zbytečné.
Při troše plánování se ale dá nakoupit levně a kvalitně. Stačí jen vědět, po jakých potravinách se v supermarketech dívat. Mezi cenově dostupné volby se řadí například luštěniny, jako je čočka, hrách, fazole nebo cizrna. Vyjdou vás jen na pár desítek korun, přesto z nich připravíte vydatný hlavní chod nebo polévku. Sáhnout můžete také po těstovinách, bramborách nebo ovesných vločkách. V sekci ovoce a zeleniny se snažte volit sezónní plody. Kromě toho můžete nakoupit také mražené ovoce či zeleninu, která často vyjde na zlomek ceny.
Klíčem tedy není nakoupit hotový polotovar, ale spíše se snažit kreativně přemýšlet nad konkrétními jídly a vhodně kombinovat cenově dostupné suroviny.
Recept, za který dáte 50 Kč za jednu porci
Příkladem levného a zároveň chutného receptu mohou být lasagne s omáčkou z červené čočky. Jedná se o bezmasé jídlo, které však díky přítomnosti této luštěniny zasytí na dlouhou dobu. Navíc na první pohled působí nevšedně a můžete s ním proto bez potíží pohostit i vaši návštěvu.
Ingredience:
-
250 g červené čočky
-
200 g těstovin (lasagní)
-
1 plechovka krájených rajčat
-
2 lžíce rajského protlaku
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
Sušené oregano
-
Sušená bazalka
-
Sůl, pepř
-
120 g tvrdého sýru (cenově dostupnou volbou může být eidam)
Na jednoduchý bešamel budete potřebovat:
-
500 ml mléka
-
30 g másla
-
2 lžíce hladké mouky
-
Špetka muškátového oříšku
Postup přípravy:
-
Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, rajský protlak a koření.
-
Promíchejte a přidejte krájená rajčata.
-
Poté vsypte červenou čočku a zalijte vodou, aby čočka byla tak akorát ponořená.
-
Vařte přibližně 15 minut, dokud nezměkne a omáčka nezhoustne.
-
Dochuťte solí a pepřem.
-
Mezi tím si připravte bešamel. V kastrolu nechte rozpustit máslo, zapražte jej moukou a postupně přilévejte mléko. Míchejte do hladka, na závěr přidejte muškátový oříšek.
-
Nyní se pusťte do vrstvení lasagní. Do pekáče nejprve dejte trochu omáčky, poté lasagne a bešamel. Několikrát opakujte (podle velikosti pekáče).
-
Vrch důkladně posypte nastrouhaným sýrem.
-
Lasagne pečte na 180 °C asi 35–40 minut.
Jakmile se čočka rozvaří, výsledná omáčka svou konzistencí klasickou masovou směs mírně připomíná. Díky tomu se může jednat o skvělou odlehčenou variantu. Intenzivnější chuti samozřejmě docílíte přidáním parmezánu, pokud ale máte rozpočet napjatý, můžete použít i eidam nebo třeba goudu.

























































