Kvíz: Pamatujete si ještě, co se jedlo za socialismu? Tento kvíz vás vrátí do školní jídelny i na návštěvu k babičce
Československá gastronomie z dob socialismu má své osobité kouzlo. Pro mnoho z nás se jedná o příjemné vzpomínky na dětství nebo mládí. Zatímco v dnešní době si můžete do restaurace zajít na mnoho mezinárodních specialit, v tehdejší době jste byli odkázáni hlavně na tradiční české pokrmy.
Za socialismu restaurace, jídelny nebo bufety nabízely zcela jiné pokrmy než dnes. Ve školní jídelně jste na talíř pravidelně dostali UHO, tedy univerzální hnědou omáčku. Slavnostní nedělní odpoledne s rodinou se mnohdy neslo ve znamení lahodných rakviček se šlehačkou.
Jaká jídla za socialismu vévodila jídelním lístkům v restauracích
Zatímco dnes jsou naše možnosti prakticky nepřeberné, ještě před několika desítkami let tomu bylo jinak. Pokud jste chtěli zavítat do restaurace, bylo to samozřejmě možné, nicméně nabídka byla napříč podniky velmi podobná.
Tehdejším jídelním lístkům přitom vévodila zejména česká jídla. Mezi oblíbené předkrmy se řadil například gothaj s cibulí, v luxusních restauracích pak tresčí játra. Populární ale byla i šunka v aspiku nebo zavináče.
Na hlavním menu se často objevoval španělský ptáček, vařené hovězí, guláš nebo sekaná. Velké popularitě se těšil i smažený sýr podávaný s hranolkami. Pokud jste si chtěli dopřát něco speciálního, mohli jste se rozhodnout třeba pro kuře ala bažant. Kuře bylo v tomto případě naplněno jalovcem a bylinkovým máslem a celek byl obalen slaninou.
U babiček na venkově převládaly tradiční chutě
Období socialismu má spousta lidí spojeno se skvělým jídlem, které na ně čekalo u babičky. Ty se často uchylovaly k tradičním receptům, které se dědily z generace na generaci a byly velmi populární. V létě tak například nemohly chybět kynuté knedlíky s borůvkami. Kromě toho se hojně servírovaly i polévky, například kulajda nebo bramboračka s houbami. Slavnostní nedělní oběd se mnohdy nesl v duchu pečeného kuřete s rýží, k čemuž se pro osvěžení podával ovocný kompot.
Závodním i školním jídelnám vévodilo UHO
Ve školních i závodních jídelnách si lidé k obědu často dopřávali UHO, tedy univerzální hnědou omáčku s masem a bramborami. Kromě toho se ale často objevovaly třeba šunkofleky, krupicová kaše nebo rýžový nákyp. Neméně populární byla čočka na kyselo s párkem nebo různé omáčky (rajská či koprová).
Kvíz: Co se jedlo za socialismu?
V tomto kvízu se společně s námi vrátíte do dob dávno minulých. Podaří se vám správně zodpovědět všech sedm otázek?
- Co bylo považováno za slavnostní předkrm na návštěvě?
a) Půlka broskve naplněná tvarohem
b) Aspik s vajíčkem
c) Paštika v konzervě
2. Jaký práškový nápoj si děti sypaly rovnou do pusy pro jeho osvěžující chuť?
a) Granko
b) Kofola instant
c) Vitacit
3. Když jste na jídelním lístku v restauraci viděli „kaťák“, na jaké jídlo jste se mohli těšit?
a) Pikantní jídlo z vepřového nebo kuřecího masa, které se dusí s cibulí, paprikou a dalšími ingrediencemi
b) Krkovice na houbách podávaná s univerzální hnědou omáčkou
c) Bůček se zelím
4. Populárním jídlem byl kuřecí plátek s ovocem a sýrem, jako příloha se podávaly hranolky nebo brambory. Jaké ovoce se zde nejčastěji používalo?
a) Brusinky
b) Broskev
c) Meruňka
5. Jak se nazývala populární oranžovaná tvarohová pomazánka s paprikou, která byla stálicí mléčných barů?
a) Mrkvová
b) Maďarská
c) Budapešťská
6. Jak se nazýval měkký salám, který byl považován za velmi kvalitní, ale dnes bychom o něj řekli pravý opak? Původně pocházel z Německa.
a) Gothaj
b) Vysočina
c) Junior
7. V cukrárnách byl populární šlehačkový dort s kakaovým korpusem zdobený kakaovou a bílou šlehačkou. Jak se nazýval?
a) Valentýn
b) Harlekýn
c) Pařížský dort
Správné odpovědi
-
b)
-
c)
-
a)
-
b)
-
c)
-
c)
-
b)