Hoďte pár rýžových zrn do slánky. Zní to divně, ale funguje to

     
Monika Brešťanská
23. 7. 2025 ▪ 00:48

Možná jste už tento nenápadný trik zahlédli na sociálních sítích nebo v kuchyni někoho zkušeného. Mezi krystalky soli ve slánce se mihnou bílá zrnka rýže. Na první pohled to vypadá podivně, možná i jako nechtěné smíchání surovin. Má to však svůj důvod.

Hoďte pár rýžových zrn do slánky. Zní to divně, ale funguje to
Hoďte pár rýžových zrn do slánky. Zní to divně, ale funguje to
Foto: Shutterstock

Sůl má tendenci hrudkovatět a nasávat vlhkost i v případě, že je uzavřená v dóze. Stačí nádobu otevřít při vaření. Podobná potíž nastává i u slánek, které pak člověk musí převracet dnem vzhůru a snažit se velkou hroudu soli všemožnými způsoby rozbít. Přitom existuje jednoduchý trik, který vás toho problému jednou provždy zbaví.

Jednoduchý pohlcovač vlhkosti

Sůl je sama o sobě hygroskopická. Znamená to, že přirozeně přitahuje vlhkost ze vzduchu. V běžném domácím prostředí se tak časem začne sypká sůl shlukovat do tvrdých hrudek, zvlášť když ji skladujeme v otevřené slánce nebo ve vlhčí kuchyni. Často si toho všimneme až při vaření. Sůl se přestane sypat a zůstává „uvězněná“ v nádobce.

Právě tady přichází na scénu obyčejná suchá rýže. Zrníčka rýže totiž velmi dobře nasávají vlhkost, mnohem více než samotná sůl. Když tedy do slánky nasypete několik zrnek suché rýže, zachytí nadbytečnou vlhkost ze vzduchu a udrží sůl suchou, sypkou a bez slepenců. Tento princip funguje zcela přirozeně, není nutná žádná chemie. Navíc je to naprosto bezpečné. I kdyby se vám při solení do jídla nějaké to zrnko rýže omylem dostalo, vůbec nic se neděje.

Rýže ve slánce pohlcuje vlhkost. , ...

Kolik rýže do slánky a jaký druh?

Na běžnou malou slánku (cca 100 g soli) postačí přidat zhruba 5–10 zrnek suché bílé rýže. Ideální je použít klasickou loupanou bílou rýži s dlouhým zrnem, například jasmínovou nebo basmati. Tyto druhy mají pevnou strukturu, nelámou se a ve slánce vydrží dlouho. Nedopo­ručuje se používat natural (neloupanou) rýži, která obsahuje více tuků a vlákniny, a tím pádem může být náchylnější k plesnivění. Přes „slupku“ také nepohltí tolik vlhkosti jako rýže loupaná.

Rýži není potřeba měnit příliš často. Ideální je prostě sůl ze slánky či dózy spotřebovat a do nové várky přidat opět čerstvá zrnka rýže. Pokud nemáte velkou spotřebu soli, přidejte rýži tehdy, kdy začne sůl opět hrudkovatět. Chcete-li je vyměnit, přesypte sůl přes cedník, který zrnka zachytí. 

Pozor – nikdy nedávejte rýži do mlýnků na sůl. V mlýnku by se totiž mohla zrnka rýže zaseknout mezi kamínky a způsobit mechanické poškození. Tento trik se opravdu hodí jen pro klasické sypací slánky, nikoli pro mlýnky na hrubozrnnou sůl. Stejně tak není vhodné přidávat rýži do směsí koření, které si melete nebo mícháte sami. Může dojít jak ke zničení mlýnku na koření, tak ke znehodnocení připravovaného pokrmu kousky tvrdé rýže.

Loupaná rýže pohltí vlhkost i v cukru. , ...

Trik, který najdeme i v kuchyních profíků

Ačkoliv se může zdát, že jde o „babskou radu“, princip pohlcování vlhkosti pomocí rýže je známý i mimo domácnosti. Používají ho například vojáci v polních podmínkách, kde je vlhkost vysoká a technické vybavení omezené. Stejně tak to dělají třeba i kuchaři ve velkých kuchyních restaurací a vývařoven, kde je sice spotřeba soli vysoká, ale stejně vysoká je zde i vlhkost. Podobné triky mají v oblibě i lidé, kteří jezdí kempovat. Ti využívají zrnka rýže i v sáčcích s cukrem nebo jinými sypkými potravinami, které by mohly případně navlhnout. 

Kromě zrnek rýže mají někteří kuchaři i hospodyňky také další tipy, jak udržet suroviny v ideálním stavu. Například u vyschlého a ztvrdlého třtinového cukru stačí přidat tenký plátek jablka a nechat ho v dóze s cukrem přes noc. Plátek jablka lze přidat i k pečivu, aby rychle neztvrdlo. Trvanlivé sypké suroviny bychom měli také chránit před škůdci. Kromě dobře uzavíratelných nádob dejte do spíže i misku nebo plátěný pytlík se sušenou levandulí.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Tipy Zajímavosti Kuchyně
Zdroj: iReceptar.cz, dotyk.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější