Češi si toto jídlo balí na každou dovolenou. A pak se diví, proč mají problémy na letišti i v hotelu
Ačkoliv jsou pobyty „all inclusive“ stále populárnější, mnoho lidí stále vyráží na dovolenou bez stravy. Na jídlo si pak zajdou do místních restaurací, případně si vaří v apartmánu. Někteří Češi si však balí na dovolenou vlastní jídlo s sebou. A pak se diví, proč mají problémy na letišti i v hotelu.
Svačiny z domova zkrátka patří k české cestovatelské tradici. Jen málokdo z nás si vybaví rodinný výlet z dětství bez řízku v chlebu nebo bez paštiky. Ale co fungovalo na tuzemských výletech s babičkou, nemusí obstát při cestě letadlem na druhý konec Evropy, nebo ještě dál. Mnoho Čechů si stále balí na dovolenou do zahraničí zásoby jídla, které vystačí i na dva týdny pobytu. Je to ale v pořádku? Kdy vás může zastavit celní kontrola a co nelze vůbec do některých zemí vozit?
Řízek, salám i utopenci: Co všechno se Češi snaží propašovat
Kufr je plný, opalovací krém přibalen, a ještě rychle do tašky přihodit „něco na zub“. Jenže u některých cestovatelů to „něco“ znamená půl kila domácích klobás, celou veku, hermelín, dvě paštiky a pet lahev s „trochou domácí slivovice“. S nostalgií k domovu není nic špatného, ale pravidla letecké přepravy ani hygienické normy hotelů na ni neberou ohled.
Bezpečnostní kontroly na letištích bývají pro mnohé překvapením. Hlavně v příručním zavazadle platí přísná pravidla. Tekutiny jsou povoleny jen do objemu 100 ml na kus, maximálně 1 litr na osobu, a musí být navíc v průhledném obalu. To znamená, že domácí utopenci, zavařené guláše, ale i paštiky a tvarohové pomazánky s vysokým obsahem vody jsou automaticky problém. A alkohol v PET lahvi, byť jako „osobní spotřeba“, do kabiny nesmí vůbec.
Evropa má také pravidla
Mnozí Češi se mylně domnívají, že když cestují „jen“ po Evropě, mohou si s sebou vzít cokoliv. Jenže i Evropská unie omezuje dovoz některých potravin mezi členskými státy, zejména pokud jde o maso a masné výrobky z jiných než oficiálních distribučních kanálů. Jinými slovy, domácí klobása od souseda, byť s láskou uzená, může být v jiných zemích považována za rizikový produkt.
Při cestách mimo Evropskou unii jsou pravidla ještě přísnější. Do některých zemí nesmíte přivézt čerstvé ovoce, zeleninu, vejce, ani mléčné výrobky. Například Austrálie nebo Nový Zéland mají mimořádně přísná pravidla. Při nedodržení můžete dostat pokutu v přepočtu i desítky tisíc korun i za na první pohled nevinný kousek ovoce. Před letem je tedy vhodné navštívit oficiální web Ministerstva zahraničí a zjistit, co si s sebou člověk může vzít. Někdy jsou totiž problém třeba i léky na předpis nebo různé masti.
Hotely nejsou lednice. A minibar není spíž
Když už se jídlo na dovolenou propašovat podaří, můžete narazit ještě na jednu překážku, a to na hotelová pravidla. Většina hotelů nepočítá s tím, že si hosté přivezou vlastní zásoby masa nebo sýrů. Minibary nejsou určeny k uchovávání domácích potravin, a pokud dojde ke kontaminaci nebo zápachu, může si hotel účtovat poplatky za čištění. Některé hotely mají dokonce v pravidlech zákaz vlastního jídla na pokoji. Na tato omezení narazíme zejména u all-inclusive resortů.
Ačkoliv to může znít přehnaně, má to svůj důvod. Pokud si v minibaru vedle nápojů k prodeji odložíte aromatický sýr, může dojít k „načichnutí“ nejen ledničky, ale i tohoto zboží k prodeji. To se samozřejmě znehodnotí. Dalším důvodem je celkově hygiena hotelového pokoje i riziko, že se návštěvníkům udělá špatně z vlastních zásob, ale ze zdravotních potíží obviní hotel.
Co si tedy vzít?
Rozumíme – jídlo z domova může být útěchou, zejména pokud cestujete s dětmi, nebo víte, že v cílové destinaci nejsou vaše oblíbené chutě snadno k dostání. Ale místo plnění kufru salámem a konzervami zkuste jiný přístup:
-
Trvanlivé potraviny v originálním balení – sušenky, müsli tyčinky, čaj nebo instantní káva vám problémy neudělají.
-
Místní kuchyně – objevování nových chutí je jedním z největších potěšení z cestování. Proč si kazit zážitek tím, že snídáte doma připravenou housku?
-
Dohledání supermarketů v místě pobytu – ve většině destinací najdete obchodní řetězce, kde koupíte vše potřebné.
-
Využití hotelových služeb – mnoho ubytování nabízí snídaňový balíček nebo možnost využít společnou kuchyňku.
Slavný český „řízek na cesty“ má své kouzlo, ale v éře přísných letištních kontrol, klimatizovaných hotelů a globalizovaného trhu už možná nepatří do kufru do letadla. Není třeba to brát jako nějaké omezení. Jen bychom možná měli změnit zvyky a říct si, že už samotná cesta je dovolená. Tak proč si nedopřát dobré jídlo už během ní.