Kvíz: Pamatujete si dobu véčkových telefonů a hučících počítačů? Pokud dáte víc než 6/10, patříte do staré školy

     
Petr Šindelář
26. 12. 2025 ▪ 23:11

V Česku panuje dlouhodobá nostalgie po devadesátkách. Byť si obvykle pamatujeme jen na to dobré a zapomínáme na všechna negativa s tímto obdobím spojená, skutečně šlo o přelomové roky. Třeba v oblasti elektroniky, která k nám začala poprvé proudit ve velkém. Dokážete si na ni ještě dnes vzpomenout?

Pamatujete si dobu véčkových telefonů a hučících stolních počítačů?
Pamatujete si dobu véčkových telefonů a hučících stolních počítačů?
Foto: Shutterstock

Socialistické Československo se vyznačovalo ledasčím. Třeba nedostatkovým zbožím. Sem patřila i elektronika. Ačkoli Čechoslováci po takových zařízeních dychtili, k dostání nebyly nejen výrobky zahraniční provenience, ale chybělo i kvalitnější domácí zboží se značkou Tesla. Fronty se tak nestály jen na exotické ovoce, ale třeba také na barevné televize, které byly „královnami spotřební elektroniky“ před rokem 1989. Po tomto roce však do nově vznikající České a Slovenské Federativní Republiky začala proudit zařízení ze Západu. A zase se stály fronty.

Po tzv. sametové revoluci se v Česku objevovaly také výrobky, které zde doposud byly opravdu výjimečné. Patřily mezi ně třeba videorekordéry nebo počítače. Tahle elektronika však byla stále nejen hůře dostupná, ale zároveň i dost drahá, minimálně ve srovnání s průměrným platem. Dnes má ovšem právě proto své kouzlo. Pokud jste si totiž v 90. letech pořídili novou televizi, počítač nebo mobilní telefon, byli jste opravdu rádi, že něco takového máte a starali jste se o to jako o oko v hlavě.

Barevné CRT televize byly u nás dlouho „královnami spotřební elektroniky" , ...

Kvíz o elektronice z devadesátek

CRT televizory s úhlopříčkou 28 palců, bombastický véčkový telefon nebo nabušený stolní počítač s 3D grafickou kartou, který o svém výkonu dával jasně vědět nepřetržitým hučením. Tak jsme si v 90. letech představovali elektronický ráj. Pokud si tuhle dobu pamatujete, pojďte si své vědomosti otestovat v našem kvízu. Stačí přitom, když dáte správně šest otázek z 10 a budete se moci považovat za skutečného příslušníka „staré školy“. Už tedy žádné zdržování a jdeme na to.

1. První skutečný véčkový, tedy vyklápěcí mobilní telefon se objevil v roce 1996. Víte, o jaký model šlo?

a) Motorola StarTAC

b) Samsung SPH-100

c) Nokia 720

 

2. Ve druhé polovině devadesátek se začaly na PC prosazovat 3D grafické akcelerátorové karty. Jedna od společnosti 3dfx byla skutečně revoluční. Jak se jmenovala?

a) S3 Virge

b) Voodoo 1

c) Riva 128

 

3. V 80. a 90. letech musel každý teenager, který chtěl být „in“, vlastnit walkmana. Jenže v devadesátkách už nešlo o žádnou novinku. Vzpomenete si, co nakonec tyto přenosné hudební přehrávače ještě v tomto desetiletí vytlačilo?

a) MiniDisc technika

b) MP3 přehrávače

c) CD přehrávače (discmany)

 

4. Jak se nazývaly domácí počítače, které byly v první polovině 90. let v Česku silným konkurentem pro IBM-kompatibilní PC?

a) SNES

b) Mega Drive

c) Amiga

 

5. Ve druhé polovině devadesátek se u nás objevil pro PC nový hlavní konkurent. Vzpomenete si, jaký?

a) PlayStation

b) Xbox

c) Dreamcast

 

6. Vrátíme-li se k telefonům, víte ještě, jak se nazýval první operátor u nás?

a) Peagas

b) Eurotel

c) Oskar

 

7. Oblíbenou dětskou elektronikou byla tehdy hračka s virtuálním zvířátkem. Jak se jmenovala?

a) Jamagoči

b) Sanagoči

c) Tamagoči

 

8. Během devadesátek se na PC prosadil operační systém Windows. Jak se ale jmenoval jeho legendární předchůdce?

a) MC-DOS

b) NS-DOS

c) MS-DOS

 

9. V devadesátkách se jako přenosná média používaly i diskety. Nejběžnější byla 3,5palcová varianta. Dáte po mnoha desetiletích dohromady, jakou měla kapacitu?

a) 1,22 MB

b) 1,44 MB

c) 1,66 MB

 

10. V 90. letech jsme doma stále měli CRT televizory. Jaké ale byly v ČR první ploché TV, které se objevily po roce 1995 a zpočátku byly extrémně drahé?

a) plazmové televizory

b) LCD televizory

c) LED televizory

Správné odpovědi: 1A, 2B, 3C, 4C, 5A, 6B, 7C, 8C, 9B, 10A



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kvíz Elektronika Devadesátky
Zdroj: radiozurnal.rozhlas.cz, living.prima.cz, zive.cz




Nejnovější z kategorie


Meteorologové během hodin přepsali předpověď

Alza nabízí velmi zajímavý produkt, který potěší mnohé fotografy.

Mnoho seniorů potřebuje péči, ale o příspěvek nepožádají.

Kdo zanedbá povinnou kontrolu vytápění, riskuje pokutu až 200 tisíc korun

Google přinesl příjemné novinky.

Předpověď počasí doznala výrazných změn.

Alza prodává skvělou věc pro všechny, kdo natáčí mobilem

Klasickým větrným elektrárnám roste konkurence.

Tyto iPhony už mají smůlu: Apple potvrdil seznam modelů, u kterých končí podpora. Zkontrolujte, zda se to týká i vás

Sprchové závěsy jsou postupně vytlačovány modernějším řešením.

Nezapomeňte si požádat o náhradní volno z práce.

Radiátory můžete dnes doplnit o chytré termostatické hlavice, které vše vyřeší za vás

Lidl nabízí produkt, jenž zaujme mnohé.

Dávejte si pozor, pod co se v zaměstnání podepisujete

Při výběru televize nestačí řešit jen úhlopříčku a rozlišení.

Běžné ledničky by mohly být již brzy minulostí.

Pokud solární panely po zimě nezkontrolujete, zbytečně přijdete až o 30 % výkonu

Česká republika se potýká s dramatickým počasím.

Robotický čistič oken z Alzy šetří čas i nervy

Teplota v kanceláři má zásadní vliv na pracovní výkon i náladu.

Pokud s vámi baterie nespolupracuje, můžete ji začít vědomě šetřit.

Staré radiátory mizí z domácností.

Narušení polárního víru může do Česka přivést dlouhotrvající arktické mrazy

Finové přišli s geniálním řešením, jak usušit prádlo i v zimě bez sušičky. Ušetří čas a sníží vlhkost v bytě

Rozhodování o budoucnosti poplatků za ČT a ČRo se pohnulo dopředu.

Jak dlouho potrvá v Česku extrémní chlad a kdy by zima mohla skončit?

Jak daleko sedět od monitoru?

Uživatelé WhatsApp se letos dočkají řady vylepšení.

Pozor na tento telefonní podvod, na pozoru by se měli mít hlavně senioři

Tento týden se mrazy opět vrátí v plné sílé



Nejnovější
Nejnovější