EnergoZrouti.cz

Konec SUV. Agentura pro ochranu životního prostředí plánuje rázné limity

  
Lenka Nováková
10. 4. 2023 ▪ 20:08

Blíží se konec velkých SUV? Agentura pro ochranu životního prostředí plánuje nové emisní limity, které by mohly tato vozidla alespoň ve verzích se spalovacím motorem téměř úplně vyřadit z katalogů prodejců.

Blíží se soumrak velkých benzínových SUV?
Blíží se soumrak velkých benzínových SUV?
Foto: Unsplash

Nejen v Evropské unii, ale i ve Spojených státech amerických narůstá diskuse o ekologické stránce spalovacích motorů v osobních vozidlech. Ačkoliv EU už několikrát přišla s opatřeními, které využívání spalovacích motorů s vysokou produkcí emisí oxidu uhličitého dramaticky snížilo, v USA je situace jiná. Místní předpisy totiž stále dovolují provoz obrovských SUV, na které jsou ostatně Američané náležitě hrdí. Už brzy by se ale mohly hnout ledy i za oceánem díky chystaným předpisům.

Ty by podle zpráv deníku The New York Times měly výrazně podpořit rozšiřování elektromobilů vůči vozidlům se spalovacím motorem na naftu a v USA výrazně častěji také na benzín.

Podle The New York Times by nové limity na emise oxidu uhličitého i dalších látek z výfuků osobních automobilů měl oznámit šéf EPA (Agentura pro ochranu životního prostředí USA) už tento týden v Detroitu. Takové oznámení by právě v Detroitu bylo také velmi symbolické i kvůli automobilové minulosti města.

Podle zprávy by nové limity měly zajistit to, že do roku 2033 bude až 67 % nově prodávaných vozidel čistě elektrických. To by mohl být problém právě pro velká SUV, jejichž majitelé na variantu svých vozidel na baterie zatím příliš nehodlají přistoupit ačkoliv modelů plně na elektřinu přibývá.

Jisté ale je, že právě zpřísnění emisí z výfukových plynů by dramaticky omezilo právě „plnotučná“ SUV, které většinou mají kvůli své hmotnosti i výkonu největší emise alespoň co se osobní automobilové dopravy týká.

Elektrické SUV Ford Mustang Mach-e , ...

Elektrifikovaných SUV modelů naštěstí přibývá a tak se nejspíše bude zvyšovat i počet jejich majitelů nejen v USA. Mezi podařené elektrické vozy SUV tak lze dnes bez problémů zařadit Ford Mustang Mach-e či BMW iX3.

Zpřísnění limitů pro benzínová a elektrická vozidla by mělo podpořit nákup elektromobilů, jejichž podporu už při nástupu do své funkce inzeroval současný prezident Joe Biden. Ten oznamoval, že bezemisní vozidla by do roku 2030 měla tvořit polovinu všech prodaných nových vozů.

Současný plán, s kterým by mohl přijít šéf agentury EPA je tak výrazně ambicióznější. Vzhledem k tomu, že v minulém roce tvořily elektromobily pouze necelých šest procent všech prodaných vozidel, je ale podle některých odhadů spíše nereálný. Elektromobilita ale v posledním roce nejen v USA rychle posiluje a tak je možné, že do roku 2030 bude možné tyto plány splnit i díky tomu, že se automobilky na elektromobilitu stále více soustředí.




Štítky: Elektromobilita Doprava Auto EPA USA Automobily