EnergoZrouti.cz

Kdy přijdou plně autonomní automobily? Podle Elona Muska už letos

  
Martin Bárta
10. 7. 2020 ▪ 12:27
Rychlonabíječka Tesla
Rychlonabíječka Tesla
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Chytré automobily, které postupně nahradí řidiče už nejsou jen hudbou budoucnosti ale podle vyjádření Elona Muska prostřednictvím videa na světové konferenci umělé inteligence v Šanghaji jsou v plánu už během hodně blízké doby.

A to konkrétně do konce letošního roku už by Musk chtěl představit autonomní Teslu v kategorii 5, která si v provozu už poradí naprosto bez zásahu lidského řidiče.

V následujících letech se tak již nejspíše konečně dočkáme aut bez volantů, která nás po nasednutí bez našeho zásahu odvezou kam budeme potřebovat. Zároveň s tímto se tak dá očekávat, že majiteli aut budou spíše firmy poskytující přepravní služby než samotní koncoví zákazníci pro které už vlastnictví automobilu nebude nutností.

Tesla Gigafactory , ...

Díky autonomnímu řízení se očekává také snížení množství dopravních nehod u kterých už dnes tyto technologie mají vyšší úspěšnost než člověk a tedy jich zaviní větší množství. Překážkou v autonomním řízení tak nejspíše zůstane legislativa, která ve většině zemí není tomuto způsobu řízení prozatím nakloněna a neřeší také morální otázky při řízení „robotem“. Problémem může být také člověk a jeho obavy nasednout například do autobusu ve kterém není lidský řidič.

Ukázka autonomního řízení ve vozech Tesla



Zdroj: Teslarati