Je lepší chleba z pekárny, nebo supermarketu? Odborníci vysvětlují, který je zdravější a levnější. Je to jinak, než si myslíte

     
Hana Smětáková
19. 8. 2025 ▪ 19:13

Chleba se řadí mezi neodmyslitelnou součást jídelníčku prakticky každého z nás. Zatímco někteří nad jeho výběrem příliš nepřemýšlí a popadnou chléb z regálu supermarketu, jiní si potrpí pouze na bochníku z jejich oblíbené řemeslné pekárny.

Je lepší chléb ze supermarketu, nebo pekárny?
Je lepší chléb ze supermarketu, nebo pekárny?
Foto: Shutterstock

Právě původ a způsob výroby pečiva má ale samozřejmě přímý vliv nejen na jeho chuť, ale i cenu a nutriční hodnotu. Ačkoliv mohou oba bochníky chleba na první pohled vypadat velmi podobně, ve skutečnosti mezi nimi mohou být zásadní rozdíly. 

Pečivo ze supermarketu zaujme dostupností i cenou

Největší výhoda pečiva ze supermarketu spočívá v jeho snadné dostupnosti. Nakoupíte jej společně s ostatními potravinami, a to zpravidla v kterékoliv části dne. Supermarkety někdy i v pozdějších odpoledních hodinách regály doplňují o teplý křupavý chléb, který řadu zákazníků láká ke koupi. Pokud chodíte nakupovat až k večeru po pracovním dni, v malé pekárně často už čerstvé pečivo neseženete, kdežto v supermarketu ano. 

Kromě toho lze samozřejmě zmínit jeho příznivější cenu. Chleby v supermarketech bývají díky velkovýrobě a nižším výrobním nákladům cenově příznivější, což je pro mnoho domácností rozhodujícím faktorem. 

V supermarketech často pracují se zmrazenými polotovary , ...

Polotovary, které se pouze dopečou na místě

Odborníci často upozorňují na to, že v supermarketech narazíte zejména na polotovary, které se dopékají až na místě. To znamená, že do obchodů putuje těsto, které se vyrábí strojovým procesem a následně se zamrazí. V supermarketech se později rozpéká. Podle některých odborníků však právě průmyslová výroba ubírá na kvalitě pečiva. 

Aby bylo možné těsto zpracovávat co nejoptimálněji, musí být v jasném poměru a splňovat hned několik požadavků. Konkrétně jde o velký objem, křupavou kůrku a dlouhou životnost, jelikož právě těchto faktorů si zákazníci všímají. Pro dosažení těchto vlastností se do průmyslově vyráběného pečiva přidávají uměle vyrobené enzymy, díky nimž je těsto dlouho použitelné a pečivo déle čerstvé.

Nicméně vše je ještě o něco složitější a pravda o kvalitě pečiva není tak jednoznačná. Průmyslově vyráběné pečivo může mít totiž například tu výhodu, že je zde zpravidla mnohem více dbáno na kvalitu používaných surovin než v menších soukromých pekárnách. Vše se řídí přísnými normami i pečlivě hlídanými hygienickými standardy. Na tento fakt řada lidí zapomíná.

I v supermarketu najdete řemeslné pečivo

Řemeslné pečivo se zpravidla vyrábí pouze ze základních ingrediencí a neobsahuje stabilizátory ani zlepšující látky, aby déle vydrželo na regálu. Těsto pro výrobu řemeslného pečiva často kvasí několik hodin nebo celý den, díky čemuž může získat lepší chuť, vůni a také být lépe stravitelné. Tradiční kváskové pečení nabídne nižší glykemický index a často i více minerálů. 

Pečivo z menších pekáren bývá vyráběno lokálně a prodává se čerstvé, často v ten samý den, kdy bylo upečeno. I to se může pozitivně promítnout do jeho chuti. Na druhou stranu ale vyžaduje rychlé spotřebování, kvůli absenci konzervantů totiž toto pečivo vydrží čerstvé kratší dobu. Ale ani malá pekárna nutně neznamená, že pečivo v ní je mimořádně kvalitní. I tito podnikatelé se totiž mohou snažit snížit své náklady používáním různých aditiv. Proto byste během nákupu neměli podléhat pouze označení „řemeslný chléb“, ale vždy se informovat o složení konkrétního výrobku. 

Na druhou stranu v dnešní době už není problém v běžných supermarketech sehnat právě i řemeslně vyráběné pečivo. Zákazníci tak mají mnohem širší výběr a mohou se rozhodovat podle svých osobních preferencí i ceny. Řemeslné pečivo bývá obvykle dražší. 

V dnešní době i v supermarketu seženete řemeslné pečivo , ...

Shrnutí 

Je tedy lepší pečivo ze supermarketu, nebo z pekárny? Jednoznačná odpověď bohužel neexistuje. Obě varianty mají svá pro a proti. Klíčové je dívat se na složení chleba. Ne vždy totiž rozhoduje místo nákupu, ale spíše kvalita samotného výrobku.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Chléb řemeslný chléb Supermarkety
Zdroj: medium.seznam.cz, iglanc.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější