Evropská čistá energetika čelí kritické trhlině. Na trzích je nedostatek důležitých surovin

  
Markéta Bártová
26. 4. 2022 ▪ 16:51

Plány na využívání čisté energie v Evropské unii mají trhliny. Podle zpráv odborníků je totiž na trzích nedostatek vzácných surovin, který navíc bude ještě zesilovat.

Zpracování kovů
Zpracování kovů
Foto: Francisco Fernandes on Unsplash

Přechod na obnovitelné zdroje energie a snížení závislosti na dodávkách fosilních paliv z Ruska může v Evropské unii zpomalit další problém. Na trzích je totiž nedostatek kovů, které jsou důležité pro výstavbu obnovitelných zdrojů, ale i rozvoj elektromobility.

Podle studie společnost Eurometaux, která zastupuje jedny z největších producentů kovů v Evropské unii čelí Evropa kritickému nedostatku kovů, které jsou přitom kritické v dalším přechodu na obnovitelné zdroje energie. Evropská unie by se tak měla co nejdříve zaměřit na to, jak překlene případný výpadek zásobování.

Rostoucí poptávka po vzácných kovech rychle vyčerpává nabídku a ceny komodit na trzích se tak rychle zvyšují. To prodražuje koncové ceny mnoha výrobků, které by měly pomoci ve snižování emisí skleníkových plynů. Hrozící výpadky v dodávkách hliníku, zinku nebo křemíku pak mohou být velkou hrozbou pro mnoho průmyslových společností.

Velký nedostatek je v posledních měsících i lithia, tedy kovu, který je základem všech dnešních elektromobilů. Právě ty by přitom podle Evropské unie měly stát v čele snižování emisí skleníkových plynů z dopravy. Cena klíčové suroviny pro baterie elektrických vozidel stále rychle zdražuje a někteří výrobci tak již nyní řeší, kde získat nové dodávky důležitého prvku pro své baterie.

Nová zpráva Katolické univerzity v belgické Lovani přitom uvádí, že ke splnění cílů Evropské unie v oblasti čisté energie bude v roce 2050 zapotřebí až 35krát více lithia. Evropská unie by se tak podle odborníků měla velmi intenzivně zajímat, jak zajistí dodávky vzácných kovů včetně lithia, a to bez zvyšování závislosti na Číně, která je v současnosti hlavním dodavatelem lithia a dalších surovin na evropské trhy.




Štítky: Green Deal Evropská unie Obnovitelné zdroje Energie Elektromobilita Plyn Rusko
Zdroj: RED