EnergoZrouti.cz

Chorvatské úřady začnou rozdávat pokuty za instalaci klimatizací na fasády domů

     
Martin Bárta
28. 8. 2024 ▪ 09:09

Až 125 tisíc korun pokuta pro domácnost a až čtvrt milionu korun pro dodavatele. Přesně takové pokuty budou od příštího roku hrozit za instalaci klimatizačních jednotek na fasády, které směřují do ulice. Zákon není v zemi žádnou novinkou, jeho předchozí znění ale nebylo příliš vymáháno, a tak jej domácnosti i instalační firmy ignorovaly.

Chorvatské úřady chystají tvrdě zasahovat proti instalaci klimatizací na fasády domů
Chorvatské úřady chystají tvrdě zasahovat proti instalaci klimatizací na fasády domů
Foto: Unsplash

Nainstalovat si na fasádu vlastního domu klimatizační jednotku by chorvatské domácnosti už brzy mohlo vyjít velmi draho. Místní politici totiž schválili nový zákon, který zakazuje instalaci klimatizačních jednotek na fasády budov přístupné z ulice. Na současné instalace se zákaz nevztahuje, ale nové instalace by mohly za takové umístění venkovní jednotky klimatizace dostat pokutu až 10 tisíc eur (cca čtvrt milionu korun).

Vysoké teploty, se kterými se nejen Chorvatsko, ale i další země na jihu Evropy potýkají, přitom podporují instalaci dalších klimatizačních jednotek. Instalace klimatizačních jednotek, které jejich majitelé často umísťují téměř kamkoliv, nejenže ničí estetiku budov, ale také vypouštějí horký vzduch přímo do ulic, což podporuje vznik takzvaných tepelných ostrovů.

Zákon o správě a údržbě budov, který vstoupí v platnost prvního dne příštího roku, přitom v zemi není novinkou. Podobný zákaz už totiž v Chorvatsku dříve fungoval, jeho dodržování ale nebylo příliš kontrolováno.

„Jakýkoli dodavatel, který namontuje klimatizaci na fasádu viditelnou z ulice, může dostat pokutu od 5 000 do 10 000 EUR (asi 125 – 250 tisíc korun),“ uvedl pro televizi Nova (neplést s tuzemskou TV Nova) Željko Uhlíř, státní tajemník ministerstva územního plánování, výstavby a státního majetku. Pokuty ovšem nehrozí pouze instalačním firmám, ale i domácnostem, které budou zákon ignorovat. Pro ty by pokuta měla dosáhnout maximální výše v přepočtu 125 tisíc korun.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Klimatizace Chorvatsko Pokuty Sankce Chlazení


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.