EnergoZrouti.cz

České silnice brázdí kouřící vraky. Za jejich emise by je v zahraničí vyhodili už před měřicí stanicí

     
Tomáš Jelínek
2. 8. 2024 ▪ 16:47

Silně kouřící auto, které už na první pohled vypadá, že by jeho majitele emisní technik „vyhodil“ ještě před samotnou kontrolou. Přesně taková vozidla ale dnes můžete každodenně potkat na tuzemských silnicích. Problém, který potvrzují další a další policejní kontroly, ale stále nikdo neřeší.

České silnice jsou plné vozidel, které by vůbec neměli mít platnou emisní kontrolu
České silnice jsou plné vozidel, které by vůbec neměli mít platnou emisní kontrolu
Foto: Unsplash

Problém s technickým stavem vozidel na tuzemských komunikacích dál pokračuje. Podle poslední kontroly, kterou přímo na silnicích provedli policisté z Krajského ředitelství Olomouckého kraje společně s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu, se ukázalo, že emisní kontroly pravděpodobně dál nefungují tak, jak by měly.

Kontrola, kterou policisté provedli na vytipovaných vozidlech přímo v terénu, ukázala velmi alarmující výsledky. Devět z deseti vozidel, které kontrolovali na měřicích přístrojích, by totiž neprošlo emisní kontrolou. Všechna tato vozidla přitom i přes překročené hodnoty emisí měla platnou známku ze standardního pravidelného měření emisí.

Policisté všem devíti řidičům omezili technickou způsobilost vozidla na třicet dnů a jejich přestupky ocenili na místě pokutami ve výši téměř devět tisíc korun.

Podobná měření, která policisté provedli s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu v poslední době, přitom ukazují na stejný problém. Přes standardní emisní kontroly totiž prochází velké množství vozidel, u kterých se nakonec ukáže, že emisní plaketu vůbec získat neměla.

Jedno z vozidel, které policisté kontrolovali v Olomouckém kraji. Zdroj: Policie ČR

Na tyto problémy přitom dlouhodobě, nejen na sociální síti X, upozorňuje Libor Fleischhans z Asociace emisních techniků a opravářů (ASEM). Současný systém, jakým měřicí stanice emisí fungují, je totiž špatně nastavený, na což už Fleischhans opakovaně upozorňoval Ministerstvo dopravy ČR.

To se ale, zdá se, stále příliš nekoná a situace se nijak výrazně nemění. Lze tak jen odhadovat, kolik vozidel, jež prošla pravidelným měřením emisí, ve skutečnosti překračuje emise a znečišťuje ovzduší.

Jelikož ale měření policie v současnosti probíhají jen ve velmi malém měřítku, bude problém pravděpodobně větší, než se zdá. Snadno by se ale dalo říci, že pokud dnes podvádíte na emisích (či někdo za vás), sankce, která vás čeká, bude spíše úsměvná.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Automobily Autodoprava Doprava Emise Měření Policie Emisní kontroly Technické kontroly


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.