Češi skladují chleba a pečivo úplně špatně. Papírové a plastové sáčky jsou nejhorší volba
Možná i vy jste zvyklí si chléb nebo jiné pečivo z obchodu přinést v papírovém či plastovém obalu. To je samo o sobě v pořádku. Pokud ho však budete skladovat ve stejném obalu, už druhý den může být pečivo tvrdé a suché.
Dodržování základních pravidel pro správné skladování pečiva je klíčem k tomu, abyste ho udrželi v dobré kondici po co nejdelší dobu. Díky těmto opatřením si nebudete muset z chleba na druhý den připravovat topinky a čerstvost pečiva si vychutnáte déle.
Proč se papírovým a plastovým sáčkům obloukem vyhnout
Tyto obaly zpravidla najdete v supermarketech přímo u regálů s pečivem. Měly by však sloužit pouze k tomu, abyste potraviny přenesli k vám domů. Poté byste je měli vybalit a najít jim jiné místo.
Plastový sáček je problematický hned z několika důvodů. Nepropouští vlhkost ani vzduch, takže se v něm poměrně rychle hromadí teplo a pára. Vlhkost z pečiva nemá kam uniknout, takže se v tomto prostředí mohou rychle množit bakterie i plísně. Ačkoliv tedy pečivo zůstane měkké déle, může začít i rychleji plesnivět. Kůrka u chleba pak může ztratit svou charakteristickou křupavost.
Na druhou stranu papírové sáčky vzduch i vlhkost propouští, takže pečivo v nich rychle vysychá a tvrdne. Kůrka zůstává křupavá delší dobu, nicméně vnitřní část chleba se znehodnotí. Ztrácí totiž svoji vláčnost a chuť.
Vsaďte na chlebník z vhodných materiálů
Podle odborníků je jednoznačně vhodnou variantou uložení chleba a dalšího pečiva do chlebníku. I v tomto ohledu však máte na výběr z několika možností, z nichž s každou se mohou pojit určité výhody a nevýhody.
-
Dřevo: Pomáhá přirozeně regulovat vlhkost, což je pro prodloužení čerstvosti pečiva ideální. Na druhou stranu může částečně absorbovat pachy. Dřevo je nutné pravidelně čistit a udržovat, aby si drželo svůj stav.
-
Nerezová ocel: Tyto chlebníky bývají robustní a snadno se čistí. Na trhu jsou k dostání modely s ventilací, což může být pro uložení pečiva vhodné. Na druhou stranu bez ventilace se zvyšuje riziko kondenzace.
-
Keramika nebo kamenina: Tyto chlebníky vynikají po stránce dobré tepelné stability a estetiky. Dokážou velmi dobře stabilizovat vnitřní mikroklima. Na druhou stranu jsou těžší a křehčí.
-
Plast: Je velmi lehký, někdy bývá i průhledný, takže dobře vidíte, co je uvnitř. Většina plastových boxů na pečivo však nemá vhodnou ventilaci. Kromě toho mohou být levné plasty náchylné k deformaci a pohlcování pachů.
Alternativou mohou být plátěné sáčky
Ekologickou a zároveň funkční alternativou ke klasickým papírovým a plastovým sáčkům jsou plátěné pytle. K jejich výrobě se používají přírodní vlákna, nejčastěji v podobě bavlny nebo lnu. Tyto obaly fungují na principu vyvážené výměny vzduchu a vlhkosti. Pečivo má možnost dýchat, aniž by rychle vysychalo.
Podle mnohých se jedná o nejefektivnější způsob, jak napodobit tradiční skladování bochníku chleba v utěrce, ke kterému přistupovaly už naše babičky. Látka pomáhá udržovat stabilní mikroklima kolem pečiva, díky čemuž brání tomu, aby zcela vyschlo. Výsledkem je mírně vlhké prostředí, které zpomalí tvrdnutí, zároveň však nedochází k tak rychlému rozvoji plísní jako u plastového sáčku.
Některé tkaniny dále mohou být napuštěny směsí včelího vosku, pryskyřice a rostlinného oleje. Tímto způsobem vzniká pružný a lehce lepkavý povrch, který částečně pomáhá odpuzovat vodu, zároveň však pořád zůstává prodyšný. Vosková vrstva následně kolem chleba vytváří mikroklima, kde se vlhkost mírně drží, zároveň díky přirozeným mikropórům materiál stále dýchá.