EnergoZrouti.cz

150 tisíc korun za přechod ze spalováku na elektromobil, německý autoprůmysl zoufale hledá cestu z krize

     
Tomáš Jelínek
22. 9. 2024 ▪ 09:58

Zbavte se svého starého vozidla se spalovacím motorem nebo staršího elektromobilu a získejte až 150 tisíc korun na nákup nového. Přesně to by podle německého vicekancléře mohlo být jedno z řešení, jak dostat německý autoprůmysl z krize.

Nechte sešrotovat svůj starý vůz a dostanete příspěvek na elektromobily, navrhuje německý vicekancléř pro nastartování autoprůmyslu
Nechte sešrotovat svůj starý vůz a dostanete příspěvek na elektromobily, navrhuje německý vicekancléř pro nastartování autoprůmyslu
Foto: Unsplash

Zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Alespoň tak lze popsat poslední týdny v německém automobilovém průmyslu. Ten se totiž snaží najít jakoukoliv cestu z krize, v čemž mu chtějí pomáhat i místní politici v čele s vicekancléřem a ministrem hospodářství Robertem Habeckem. Ten nyní plánuje navrhnout zavedení takzvaného šrotovného na vozidla se spalovacím motorem, které by mělo podpořit větší prodeje elektromobilů. Zájemci o ně by totiž při výměně za stávající vozidlo se spalovacím motorem mohli získat příspěvek až 6 000 eur (cca 150 tisíc korun).

Německý automobilový průmysl, kdysi považovaný za jeden z pilířů evropské ekonomiky, se nyní nachází v hluboké krizi. Klesající prodeje, přechod na nové technologie a náklady spojené s elektrifikací vozového parku vedly ke stagnaci, která si žádá rychlá a rozhodná řešení. V reakci na tuto situaci přichází německá vláda, v čele s vicekancléřem a ministrem hospodářství Robertem Habeckem, s ambiciózním návrhem, jehož cílem je podpořit přechod na elektromobily a oživit klesající odbyt.

Podle návrhu, který by měl být detailně rozebírán na blížícím se automobilovém summitu (který svolal právě Habeck), by němečtí spotřebitelé mohli dostat až 6 000 eur (cca 150 tisíc korun) jako bonus při výměně svého vozidla se spalovacím motorem za nový elektromobil. Pro ty, kteří by si zvolili ojetý elektromobil, by tento bonus činil 3 000 eur. Tento krok má podpořit zájem o elektrická vozidla a pomoci průmyslu překonat aktuální výzvy.

Iniciativa šrotovného, která byla v minulosti v Německu úspěšná během hospodářské krize v roce 2009, se nyní opět dostává do popředí zájmu politiků. Sociálnědemokra­tická strana (SPD), která je součástí vládní koalice, tlačí na zavedení několika opatření na podporu automobilového průmyslu, přičemž hlavním bodem je právě obnovení šrotovného. „Jsme přesvědčeni, že elektromobily jsou budoucnost,“ uvádí se v dokumentu SPD, na který odkazuje německý týdeník Stern.

Německý automobilový průmysl je dle tohoto dokumentu v krizi a potřebuje okamžité a rozhodné kroky, aby se udržel na světovém trhu a dokázal si zachovat své vedoucí postavení.

Kromě šrotovného SPD navrhuje sedm dalších opatření, která mají podpořit automobilový průmysl. Jedním z nich je zavedení tzv. sociálního leasingového programu, který by poskytoval státní příspěvek na leasing elektromobilů pro lidi s nízkými a středními příjmy. Tento model by byl inspirován podobným programem, který funguje ve Francii.

Dalšími opatřeními jsou investice do infrastruktury pro elektromobily, zejména do výstavby nabíjecích stanic a podpory instalace domácích nabíječek (Wall Boxů). Z automobilového summitu by podle SPD mělo zaznít jasné poselství, že vláda a průmysl budou společně usilovat o překonání této krize.

Verena Hubertz, místopředsedkyně frakce SPD, zdůraznila význam automobilového průmyslu pro německou ekonomiku: „Volkswagen a celý automobilový sektor jsou motorem Německa. Když tento motor začne zadrhávat, musíme ho znovu nastartovat.“



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Elektromobily Německo Autoprůmysl Automobilový průmysl Robert Habeck
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.