Zkuste udělat kávu "vzhůru nohama". Výsledek vás překvapí mnohem víc než drahý kávovar

     
Petr Eybl
28. 9. 2025 ▪ 00:45

Káva se řadí mezi nejpopulárnější nápoje v mnoha zemích světa. Česká republika rozhodně není výjimkou.

Káva se řadí mezi nejoblíbenější nápoje světa.
Káva se řadí mezi nejoblíbenější nápoje světa.
Foto: Shutterstock

Způsobů, jak si kávu připravit, existuje hned několik. Kromě těch nejkonvenčnějších se najdou i poměrně bizarní a nevšední způsoby. Málokdo si uvědomuje, že je tento nápoj možné udělat i vzhůru nohama. Je to ovšem dobrý nápad?

Káva připravená vzhůru nohama: Základem je vybrat správný kávovar 

Kávu si můžete připravit vzhůru nohama především za předpokladu, že vlastníte AeroPress. Jedná se o manuální přístroj na výrobu kávy, který byl představen v roce 2005. Popularitu se mu podařilo vydobýt především díky jednoduchosti, rychlosti a všestrannosti.

Funguje na principu celkového ponoření kávy do horké vody a následného protlačení skrze papírový nebo kovový filtr prostřednictvím tlaku, který je vyvíjen pístem. Částečně se podobá vysoce populárnímu french pressu. Na rozdíl od něj je však výsledná káva čistější, protože se do ní nedostávají oleje a kávová sedlina. 

Možné je použít i jiný přístroj, který funguje na principu tlaku, nicméně některé mohou být méně vhodné.

Pro provádění této metody je vhodné mít AeroPress. , Shutterstock...

Jak tento způsob přípravy funguje?

Není žádným tajemstvím, že tradiční příprava kávy probíhá tím způsobem, že namletá káva se nachází v dolní části a voda se nalévá shora. Voda tím pádem postupně protéká vrstvou kávy. 

U „obráceného“ způsobu přípravy kávy, jak již napovídá samotný název této metody, je princip víceméně opačný: Přístroj na výrobu kávy (například zmíněný AeroPress) se nejdříve otočí „vzhůru nohama“. V důsledku toho se káva i voda ocitnou ve stejné komoře a proces extrakce probíhá po určitou chvíli bez okamžitého odtékání. Teprve v momentě, kdy barista uzná za vhodné, se rozhodne přístroj obrátit nebo spustit filtraci. V důsledku toho dochází ke změně celé dynamiky extrakce. 

Jelikož je káva po delší dobu v kontaktu s vodou, výsledný nápoj může být silnější, hutnější a aromatičtější

Maďarský zpravodajský web ripost.hu rovněž navrhuje výměnu vody za mléko, čímž by údajně mohl vzniknout ještě hutnější a chuťově plnější nápoj. Káva by v takovém případě měla být zároveň více sladká a krémová.

Tato výměna tekutin je však vysoce riziková a odborníci běžným lidem spíše nedoporučují, aby se o cokoliv podobného pokoušeli. Mohla by způsobit tlakové problémy, což by mohlo přímo ohrozit osobu, která kávu připravuje, nebo poničit kávovar – zejména ucpat filtr. 

Někteří lidé doporučují zaměnit vodu za mléko, ovšem to může být značně rizikové. , Shutterstock...

Postup: Jak na tuto metodu krok za krokem?

Riziková může být i příprava kávy vzhůru nohama při použití vody, nicméně zde je riziko o poznání nižší – zejména, pokud používáte AeroPress. Postup je následovný:

  1. Příprava kávovaru:
    • Vezměte válec AeroPressu a nasaďte píst přibližně do dvou pětin. 
    • Válec postavte tak, aby píst směřoval směrem dolů. 

      2. Dávkování kávové směsi:

    • Do válce vložte požadovanou dávku kávy.
    • Kávová směs musí být vždy namletá. 

      3. Přidání vody:

    • Do AeroPressu (přímo na kávovou směs) nalijte horkou vodu. 
    • Vše promíchejte. 

      4. Louhování:

    • Kávu a vodu nechte společně louhovat po dobu asi 20 až 80 vteřin (podle požadovaných chuťových vlastností). 
    • Čím déle budete kávu a vodu společně louhovat, tím bude výsledek silnější a plnější. 

      5. Přiložení filtru a obrácení kávovaru:

    • Na vrchní stranu válce připevněte síto s papírovým filtrem. 
    • Následně přístroj velmi opatrně otočte na šálek nebo konvici. 

      6. Závěrečný krok:

    • Nakonec píst pomalu stlačujte, aby se káva protlačila skrze filtr. 
    • Jakmile píst stlačíte dostatečně, celý proces je hotový. 

Důležité je být při provádění této metody obezřetní. Pokud si v čemkoliv nejste jistí, raději ji nezkoušejte. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zajímavosti Tipy Triky
Zdroj: perfectdailygrind.com, reddit.com, ireceptar.cz




Nejnovější z kategorie


Lidl nabízí hit letošní zimy za pár stovek

Pavouci se v domě mohou držet na určitých druzích rostlin.

Nářečí z různých koutů Česka dá 10/10 jen minimum lidí

Jedna chyba vám zničí půdu ještě dřív, než začnete sázet

Dlouhé a časté otevírání lednice zbytečně zatěžuje kompresor i ventilátor.

Co patří do červeného kontejneru?

Poznáte spotřebič na obrázku?

Jak vyčistit koberec bez tepovače

Tahle drobnost vám může ušetřit peníze

Lidl nabízí šikovného úklidového pomocníka

Kam nikdy neumisťovat zelené pokojovky doma?

Jak často prát ručníky?

Jaký dezert připravit na Silvestra?

Některé ozdoby jsou podle feng-šuej chyba

Smažit rybu na teflonu je strašná chyba

Lidl vytáhl další trumf

Rozložitelné stoly se přizpůsobí i malému prostoru

Z čeho se vyrábí nábytek z IKEA?

Chalupy a chaty mají specifické nároky na vytápění.

Chlebíčky jsou českou klasikou.

Letos zkuste vsadit na jiný typ vánočního stromečku.

Dostupnost bydlení je v České republice žalostná.

Digestoř zabudovaná do varné desky dnes soupeří s klasickými modely

Balící papír jako zrádná vánoční past

Některé bytové doplňky ze socialismu by pamětníci poznali i ze spánku

Tyto rostliny vnášejí do bytu život

Cukrovinku si můžete vychutnat třeba na vánočních trzích.

Umístění sušičky ovlivňuje spotřebu nebo třeba vlhkost v místnosti.

Jak odstranit pařezy, aniž byste museli použít složité postupy?

Světlo tvoří jeden z hlavních pilířů feng-šuej.



Nejnovější
Nejnovější