EnergoZrouti.cz

Výroba v evropských automobilkách by se mohla zastavit, chybí klíčová surovina

     
Martin Bárta
5. 8. 2024 ▪ 13:01

Produkci v některých evropských automobilkách by brzy mohl zastavit nedostatek jedné z nejdůležitějších surovin pro výrobu vozů – hliníku. Toho je totiž nedostatek po odstavení dvou továren významných dodavatelů po povodních.

Výroba nových vozidel by se mohla zastavit kvůli nedostatku hliníku
Výroba nových vozidel by se mohla zastavit kvůli nedostatku hliníku
Foto: Unsplash

Evropský automobilový průmysl se opět ocitá v obtížné situaci, která může zásadně ovlivnit výrobu. Nedávné záplavy v oblasti řeky Rhôny ve Švýcarsku přinutily společnosti Constellium a Novelis, dva významné producenty hliníku, k uzavření svých továren. Tento nečekaný výpadek dodávek hliníku, klíčové suroviny pro výrobu automobilů, představuje vážnou hrozbu pro automobilky.

Ty již hledají alternativní dodavatele mimo Evropu, ale přechod na nové zdroje není jednoduchý a vyžaduje čas na testování a certifikaci. Další možností je zvýšení využití recyklovaného hliníku, což by mohlo částečně kompenzovat výpadky, ale tento proces je rovněž nákladný a časově náročný.

Pokud výpadek v dodávkách hliníku potrvá delší dobu, může to mít dopady na celý evropský automobilový průmysl. Automobilky by mohly být nuceny omezit výrobu, což by vedlo k propouštění zaměstnanců a zvýšení cen nových vozidel. To by mohlo mít negativní dopad na spotřebitele a celý trh s automobily.

Vzhledem k rostoucí poptávce po lehčích a ekologičtějších vozidlech je stabilní dodávka hliníku pro automobilky kriticky důležitá. Evropský automobilový průmysl musí rychle najít řešení, aby minimalizoval dopady tohoto výpadku a zajistil kontinuitu své výroby.

Situace kolem záplav ve Švýcarsku a následné uzavření továren na hliník ukazuje na zranitelnost globálních dodavatelských řetězců a nutnost hledání nových strategií pro zajištění dodávek klíčových surovin.

Současný výpadek dodávek tak už zaznamenala například bavorská automobilka BMW. Stejně tak se přerušení dodávek dotklo například výrobce luxusních vozů Porsche. Například Mercedes-Benz ale hlásí, že by na něj výpadek neměl mít vliv a to i díky využití více dodavatelů, které žádné potíže nepostihly.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Automobily Auto Doprava Automobilky BMW Jaguar Land Rover


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.