EnergoZrouti.cz

V říjnu přijde zákaz některých pneumatik na automobily. Nemáte je na svém voze?

     
Tomáš Jelínek
28. 8. 2024 ▪ 09:51

Už od října letošního roku vstoupí v platnost zákaz používání některých pneumatik na vozidel. Pneumatiky s označením M+S dříve přitom bylo možné jako zimní využívat, evropská úprava to už od října zakáže. Pro většinu řidičů to ale problém nebude, jelikož již mají „nový“ druh pneumatik.

Některé pneumatiky už nebude od října možné využívat jako zimní, hrozí za to pokuty
Některé pneumatiky už nebude od října možné využívat jako zimní, hrozí za to pokuty
Foto: Unsplash

Aktualizováno - 28. 8. 2024, 10:15

Už od října začnou v EU platit nové předpisy pro zimní pneumatiky, které se budou týkat i některých tuzemských řidičů. Přestože pro většinu řidičů není co řešit, někteří mohou na svých automobilech staré pneumatiky stále využívat. Od října je už ale nebude možné používat jako zimní a řidičům za to budou hrozit pokuty.

Od října letošního roku vstupuje v platnost nařízení, které zakazuje používání některých typů pneumatik na německých silnicích. Přestože v tuzemsku konkrétní datum zákazu zatím stanoveno není, lze implementaci evropské legislativy v budoucnu očekávat i u nás. Konkrétně se jedná o pneumatiky označené symbolem „M+S“ (Mud and Snow), pokud nemají také symbol alpského vrcholu se sněhovou vločkou, tedy takzvaný „alpine symbol“. Toto nové pravidlo vychází z evropské směrnice, která byla zavedena s cílem zvýšit bezpečnost silničního provozu v zimních podmínkách.

Hlavním důvodem zákazu je skutečnost, že pneumatiky s označením „M+S“ bez přítomnosti zmiňovaného „symbolu Alp“ neprocházejí stejným testováním, a proto nemusí splňovat minimální standardy přilnavosti a bezpečnosti při jízdě na sněhu a ledu. Symbol „M+S“ označuje pneumatiky, které jsou sice určeny pro použití v blátivých a sněhových podmínkách, ale nemají předepsanou úroveň trakce a dalších klíčových vlastností, které jsou zásadní pro bezpečnost na zasněžených a zledovatělých silnicích. Pneumatiky se symbolem alpského vrcholu jsou naproti tomu podrobeny přísným testům, které zaručují jejich lepší výkon ve ztížených zimních podmínkách.

Nařízení se dotkne především řidičů, kteří vlastní starší zimní pneumatiky, jež byly zakoupeny před zavedením povinného označení sněhovou vločkou. Pokud tyto pneumatiky nemají na bočnici symbol alpského vrcholu se sněhovou vločkou, nebude je od října 2024 možné legálně používat v zimních měsících na německých silnicích. Vzhledem k blízkosti legislativy není dobrý nápad ani jejich další používání v tuzemsku.

Řidiči, kteří budou na svém vozidle stále používat pneumatiky s označením „M+S“ bez „alpine symbol“, mohou čelit pokutám a mohou být rovněž ohroženi sníženou bezpečností při jízdě. Důležité je také zmínit, že v případě nehody může pojišťovna odmítnout plnění, pokud zjistí, že vozidlo nebylo vybaveno odpovídajícími pneumatikami dle platné legislativy.

Pokud zjistíte, že vaše pneumatiky nesplňují nové požadavky, měli byste co nejdříve zvážit jejich výměnu. Výběr správných zimních pneumatik je klíčový nejen pro vaši bezpečnost, ale také pro splnění zákonných požadavků. Při nákupu nových pneumatik se ujistěte, že mají na bočnici symbol alpského vrcholu se sněhovou vločkou, vybaveny tímto symbolem by ale měly být u prodejců už všechny pneumatiky prodávané jako zimní.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto EU Pneumatiky Zimní pneumatiky Zimní pneu Automobily Doprava


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.