EnergoZrouti.cz

Tisíce pokut za parkování. Mladý cyklista se baví nahlašováním dopravních přestupků

  
Martin Bárta
4. 3. 2024 ▪ 10:23

Nahlásil už tisíce pokut za parkování a další dopravní přestupky. Jeho cílem je přitom nahlásit alespoň jeden přestupek v každé obci a městě v Německu. Mladík už obcím vydělal tisíce eur na pokutách, řidiči mu ale nemohou přijít na jméno.

Mladý cyklista nahlásí až čtyři tisíce přestupků ročně
Mladý cyklista nahlásí až čtyři tisíce přestupků ročně
Foto: Unsplash

Nedodržování pravidel silničního provozu se v německém městě Gräfenhainichen řidičům příliš nevyplatí. Místo standardních hlídek policie tam totiž hlavně parkování tak, jak by to podle pravidel mělo být, hlídá i samozvaný cyklista. Osmnáctiletý mladík, který se ve městě narodil totiž podle serveru Spiegel, který o něm natočil reportáž, každý den hlásí úřadům řidiče, kteří stojí tam, kde nemají. Město si už díky tomu vydělalo přes 32 tisíc eur, řidiči ale z mladíka příliš nadšení nejsou. Své kontroly ale mladík provádí i v dalších německých městech.

Niclas Matthei se hlášením dopravních přestupků úřadům „baví“ již nějakou dobu. Při svých cestách po městě totiž jen díky mobilnímu telefonu nahlašuje i desítky přestupků denně, řidiči za ně následně mohou očekávat pokuty, které by jinak v případě kontroly pouze ze strany policie ve většině případů nedostali.

Podle Spiegelu tak už mladík jen v minulém roce nahlásil v mnoha částech země přes čtyři tisíce dopravních přestupků. Za celou dobu svého působení pak jen v rodném městě nahlásil úředníkům 903 přestupků, díky čemuž do městské pokladny připadlo 32 875 eur vybraných na pokutách.

Matthei má ale velmi ambiciózní cíl, a to nahlásit v každém městě a obci v Německu alespoň jeden přestupek. Svou techniku má také velmi vychytanou, velmi často se totiž hlášením přestupků zabývá v sobotu ráno. Řidiči totiž v tu dobu velmi často parkují tam, kde nemají, jelikož neočekávají, že by jim o víkendu za toto někdo udělil pokutu.

Ačkoliv se může podobné počínání zdát velmi razantní a mnoho řidičů by mladíkovi nejspíše nemohlo přijít na jméno, hodila by se podobná hlídka i v tuzemských městech. Problémy se špatným parkováním na chodnících či přechodech, kvůli kterým mnohdy vznikají i velmi nebezpečné situace pro ty nejvíce ohrožené účastníky silničního provozu totiž každý den na sociální síti Twitter hlásí například obyvatelé v Praze.




Štítky: Auto Automobily Doprava Přestupky Parkování Cyklista Pokuty Parkování
Zdroj: Spiegel