EnergoZrouti.cz

Spalovacím motorům ještě není konec, ukazuje patent speciálního předkomorového spalování

     
Martin Bárta
6. 8. 2024 ▪ 12:29

Nižší spotřeba, méně emisí, ale i delší životnost. Přesně to jsou výhody speciálního předkomorového spalování u benzínových motorů. Patent na jeho využití si nedávno podala automobilka BMW. Chytají spalovací motory ještě poslední dech?

Zkusí BMW udržet spalovací motory déle na živu?
Zkusí BMW udržet spalovací motory déle na živu?
Foto: Unsplash

Ačkoliv by se podle posledních zpráv týkajících se zákazů spalovacích motorů od roku 2035 mohlo zdát, že vozidlům na fosilní paliva zvoní hrana, situace je jiná. Mnoho automobilek totiž ještě nechce spalovací motory úplně zatratit, což je i případ bavorské automobilky BMW. Ta totiž aktuálně zaregistrovala patent na nový motor s předkomorovým spalováním.

Pro fanoušky automobilismu nejspíš nepůjde o žádný nový název. Předkomorové spalování totiž bylo využíváno u osobních aut s dieselovým motorem ještě v minulém století. Současné motory ovšem už tuto technologii, která umožňuje lepší spalování v nízkých otáčkách, hladší chod motoru nebo nižší hlučnost, nemají.

Patent, který si automobilka nechala ochránit u Evropského patentového úřadu, ale ukazuje, že by se technologie předkomorového spalování mohla objevit u některých benzínových motorů.

Mimo vyššího výkonu by technologie, v případě že ji BMW začne používat ve svých produkčních motorech, mohla zajistit delší životnost motoru a také nižší spotřebu s nižším množstvím emisí. Právě nižší emise škodlivých látek a nižší spotřeba může být i důvodem, proč se BMW do takového motoru pouští.

Předkomorové spalování má navíc i tu výhodu, že jej lze používat jak u velkého osmiválcového motoru, tak i u malého řadového tříválce. Pro bavorskou automobilku by to tak mohl být způsob, jak dočasně ochránit výkonnější motory před koncem způsobeným přechodem na čistou dopravu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Automobily Německo BMW Spalovací motory Benzín


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.